Søvndal kalder dansk Syrien-politik »soleklar«

»Den (politikken, red.) er så soleklar, som noget kan være, nemlig at vi vil af med de kemiske våben, som Bashar al-Assad (Syriens præsident, red.) har brugt. Jeg synes, at regeringen har fulgt en fuldstændig stringent linje i det her spørgsmål,« siger udenrigsministeren.

Han understreger, at han lige nu sætter sit lid til, at Syriens kemiske våben vil blive overdraget til det internationale samfund via diplomatiets vej. Men lykkes det ikke, bakker Danmark stadig op om et amerikansk ledet militær angreb.

»Der er to muligheder for at få de kemiske våben væk. Den ene mulighed er en forhandlingsløsning, og hvis det ikke kan lade sig gøre, så har vi jo sagt, at vi støtter op bag en militær aktion,« siger han, og afviser, at det er en slingrekurs at veksle mellem det diplomatiske og militære spor.

»Jeg synes, at man skal fange den afgørende pointe i den her diskussion. Medmindre, der var lagt det militære pres på Syrien, som der er nu, så havde vi aldrig været i en situation, hvor Rusland presser Assad, og hvor Assad siger, at han vil aflevere de kemiske våben.«

De Konservative har kritiseret regeringen for at nøle med en selvstændig dansk Syrien-politik. Udenrigsordfører Lene Espersen (K) tvivler på, at diplomati er vejen frem i det borgerkrigshærgede land.

»Det diplomatiske spor vil ikke på nogen måde beskytte civilbefolkningen. Det diplomatiske spor handler lige nu om, hvorvidt Assad skal aflevere kemiske våben. Men man skal huske på, at der er nogle få tusinde, der er blevet slået ihjel af giftgas, de over 100.000 andre, der er blevet slået ihjel i Syrien, de er blevet slået ihjel af konventionelle våben,« siger hun.

Villy Søvndal erkender da også, at konflikten i Syrien ikke løser sig alene ved udleveringen af landets kemiske våben.

»Efter de kemiske våben er der stadig alt mulig grund til at holde øje med Syrien og hjælpe. Vi yder en massiv humanitær indsats, det fortsætter vi med,« siger han forud for et møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Dagens Gossip