Søvndal kræver adgang for inspektører

»Meldingerne fra Syrien er meget alarmerende, og dem er vi nødt til at reagere på. Med dette hurtige initiativ vil vi vise, at verdenssamfundet må tage dette alvorligt, og at FN hastende må lave en undersøgelse af beskyldningerne,« siger Villy Søvndal, der oplyser, at man har »bedt FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, om at melde tilbage til medlemsstaterne hurtigst muligt.«

»På mødet i går aftes (onsdag, red.) i Sikkerhedsrådet bakkede medlemmerne op om generalsekretærens bestræbelser for en undersøgelse, og at Sikkerhedsrådet måtte følge situationen nøje. Jeg opfordrer på det kraftigste det syriske regime til at acceptere, at FNs inspektionshold får adgang til området, så vi kan få undersøgt sagen til bunds,« siger Villy Søvndal i pressemeddelelsen.

Rådets medlemmer var enige i generalsekretærens bestræbelser for en tilbundsgående undersøgelse, og at enhver brug af kemiske våben fra alle sider er et brud på folkeretten. FNs inspektionshold opholder sig i øjeblikket i Syrien og har indledt forhandlinger med det syriske regime om adgang til området for det seneste påståede angreb, der frygtes at have kostet flere end 1.000 civile livet.

»Hvis beskyldningerne er korrekte, er der tale om en dramatisk optrapning af en i forvejen forfærdelig situation. Vi vil til enhver tid på det stærkeste tage afstand fra sådanne handlinger – lige meget, hvem der måtte begå dem. Før vi træffer beslutning om noget i denne sag, må vi have alle fakta på bordet. Og så må verdenssamfundet overveje mulige konkrete internationale reaktioner. Dette arbejde skal forankres i FNs Sikkerhedsråd,« lyder det fra Villy Søvndal.

Udenrigsministeren sagde tidligere torsdag til TV 2, at en militær løsning »ikke er lige rundt om hjørnet«.

Dagens Gossip