Søvndal kræver svar i spionagesag

Det mener Venstre, som forventer at få svar, når Europaudvalget samles fredag 5. juni.

»Vi må have klar besked fra de amerikanske myndigheder om, hvad der er foregået. Det er ganske foruroligende og bekymrende, især fordi der er tale om en af Danmarks allierede, og derfor har vi selvfølgelig behov for, at den danske regering følger op,« siger udvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V), i en skriftlig kommentar.

I en opsigtsvækkende artikel skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, at USA i al hemmelighed har aflyttet og overvåget flere EU-kontorer. Og britiske The Guardian følger op med en afsløring af, at amerikanerne også har spioneret mod en række europæiske ambassader.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener derfor, at EU samlet skal henvende sig til USA for at få en afklaring.

»Der er tale om meget alvorlige anklager, der er blevet fremsat i tysk presse. Det er noget, vi ser på med stor alvor - ikke mindst i lyset af det nære forhold mellem EU og USA. Fra EUs side må vi derfor nu have en forklaring hos de amerikanske myndigheder. Det er allerede blevet gjort klart over for amerikanerne. Den vil vi nu afvente, før vi udtaler os yderligere om sagen. Men det er klart, at det er nogle anklager, som vi ser på med bekymring,« udtaler udenrigsministeren.

Eva Kjer Hansen frygter, at den amerikanske efterretningstjeneste ikke er den eneste, der har hul igennem til hemmelige oplysninger i EU. Derfor forventer hun også, at regeringen vil redegøre for den interne sikkerhed.

»Det kan jo være et kæmpe sikkerhedsproblem, hvis det viser sig, at ikke blot USA, men også andre - og mindre venligtsindede - kan skaffe sig adgang til oplysninger på så højt niveau. Sagen rejser en lang række spørgsmål til sikkerheden inden for EU,« siger Eva Kjer Hansen.

Dagens Gossip