Søvndal kritiseres for at ignorere israelsk ønske

I særdeleshed mener Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), at det er »upassende«, at Søvndal har afvist at mødes med den israelske ambassadør, Arthur Avnon, for at diskutere sidste uges beslutning om at give den palæstinensiske mission i København ambassadelignende vilkår.

»I det omfang regeringen mener alvorligt, at den ønsker en balanceret Palæstina-Israel-linje, så er det en diplomatisk fejl,« siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Ambassadøren skriver i en mail til avisen, at han »talrige gange og over en længere tidsperiode« har bedt om at mødes med udenrigsministeren for at forklare Israels position, men at han holdt op med at forsøge, da han blandt andet på baggrund af manglende respons konkluderede, at der ikke var »intention eller interesse i« at mødes med ham.

Både tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), er forargede over Villy Søvndals håndtering af ambassadørens henvendelser. Per Stig Møller mener, det er en diplomatisk fadæse, »hvis ambassadøren har ret i, at han har henvendt sig og fået en kold skulder«.

Omvendt får Søvndal opbakning fra de Radikale udenrigsordfører, Rasmus Helveg Petersen (R).

»Jeg forstår godt, hvis den israelske ambassadør ikke er i kridthuset oven på de gentagne gange, hvor den israelske regering ikke har overholdt forskellige internationale spilleregler,« siger han til Politiken.

Udenrigsministeriet oplyser til avisen, at israelske og palæstinensiske diplomater i fredags fik en mundtlig orientering fra embedsfolk i Mellemøstenkontoret.

Dagens Gossip