Søvndal: Libanon frygter Syrien-konflikt

Den syriske borgerkrig påvirker i stigende grad hele regionen, og blandt de libanesiske politiske ledere er der en udbredt frygt for, at konflikten breder sig ind i Libanon.

Det fortæller udenrigsminister Villy Søvndal (SF), som i øjeblikket er på rundrejse i Mellemøsten.

Mandag mødtes han med en række libanesiske politiske ledere i den libanesiske hovedstad Beirut. Blandt andre Libanons præsident, Michel Suleiman, og premierminister Najib Mikati.

- Det er opløftende, at alle politiske ledere er enige om, at konflikten ikke må rykke ind i Libanon, men det ligger alligevel og lurer lige under overfladen. Der er en risiko for, at det kan ske, siger Villy Søvndal på en telefon fra Beirut til Ritzau.

De libanesisk ledere udtrykte bekymring for udviklingen i Syrien og bekymring for, hvordan de massive flygtningestrømme ud af Syrien vil påvirke nabolandene.

Libanon har ind til videre modtaget mere end 100.000 syriske flygtninge, og det forventes, at flygtningestrømmene vil tage til de kommende måneder.

Ifølge Villy Søvndal er det vigtigt, at det internationale samfund yder massiv hjælp til de syriske flygtninge i både Libanon og Jordan. Først og fremmest af humanitære årsager, men også fordi, det ellers kan være med til at destabilisere hele regionen yderligere.

- Danmark hjælper allerede syriske flygtninge i både Libanon og Jordan, og det skal vi blive ved med.

- Det er en voldsom stor byrde at løfte for de to lande, så det internationale samfund skal yde hjælp for at undgå, at de to lande bryder sammen under byrden, siger Villy Søvndal.

Som et lille lys i mørket glæder Villy Søvndal sig over, at den syriske opposition ved et møde søndag i Doha, Qatar, besluttede at forene Syriens forskellige oppositionsgrupper.

- Det er et skridt på vejen i den rigtige retning, men der er stadig rigtig langt til at finde en fredelig løsning på konflikten. Men vi vil fortsætte det aktive samarbejde med henblik på at finde en politisk løsning på konflikten, siger han.

 

Dagens Gossip