Søvndal: Medieomtale forlængede gidselsag

Det var konklusionen fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF) på et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn torsdag. Her orienterede Søvndal rådets medlemmer om forløbet i den 838 dage lange gidseltagning, som nåede sin afslutning med gidslernes frigivelse tirsdag.

»Vi er stadigvæk bestyrket i den opfattelse - både af internationale erfaringer og sagen her - at presseomtale har besværliggjort, har fordyret og har forlænget denne her sag,« siger Villy Søvndal til TV 2 News efter mødet.

»Når der er stor mængde omtale af en sag som denne her, så stiger prisen meget hurtigt, fordi piraterne er orienteret om, hvad der sker,« tilføjer han.

Rederiet Shipcraft mener at kunne se en direkte sammenhæng mellem Ekstra Bladets artikler og piraternes krav til løsesummen, oplyste adm. direktør Claus Bech i går. I en skriftlig kommentar til Berlingske uddyber Villy Søvndal:

»Udenrigsministeriet har undervejs i gidselsagen frarådet medieomtale. Derfor er der også stor ros herfra til den store del af dansk presse, der har fulgt vores råd. Vi blander os ikke i, hvad pressen gør, men vi er bestyrket i opfattelsen af, at omtale i gidselsager kan betyde længere ventetid og dyrere løsesum«.

Enhedslistens medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Christian Juhl, mener dog ikke, at der på mødet blev fremlagt tilstrækkelig dokumentation for, at Ekstra Bladets dækning rent faktisk har forhalet gidslernes fangenskab. Han mener derfor stadig, at der er brug for en grundig undersøgelse af hele sagen fra ende til anden.

Til det formål er der enighed i Udenrigspolitisk Nævn om at arrangere en høring i Folketinget. I forvejen skal Den Maritime Havarikommission nu til at undersøge forløbet op til selve kapringen af skibet Leopard. Christian Juhl er glad for kommissionsundersøgelsen, men han vil først og fremmest have de efterfølgende forhandlinger med piraterne under lup, siger han til Berlingske:

»Vi må få en redegørelse, så alle får et ordentligt svar på, hvad der er foregået. Jeg er især interesseret i, hvordan forhandlingsforløbet har været. Hvilken rolle har rederiet spillet? Hvorfor har der været pauser i forhandlingerne? Der er jo en grund til, at der er rejst en politisag mod rederiet,« siger han med henvisning til fagforeningen Søfartens Ledere har politianmeldt Shipcraft for ikke at have gjort nok for at få deres ansatte frigivet.

Dansk Folkepartis medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Søren Espersen, støtter Villy Søvndals udlægning af Ekstra Bladets rolle i gidselsagen:

»Det står fast, at i mindst to tilfælde har Ekstra Bladets engagement påvirket piraternes krav til løsesummen,« siger han på baggrund af de oplysninger, der blev givet på dagens møde.

»Mediedækningen er simpelthen en sideindustri hos piraterne, som det hed. Og samlet set blev det konkluderet, at dækningen uden tvivl har været med til forlænge forløbet,« siger Espersen til Berlingske.

Ekstra Bladet er kommet under massiv kritik fra både Venstre, Konservative, Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, fordi avisen trods af myndighedernes anmodninger har dækkets gidselsagen massivt.

Siden begyndelsen i januar 2011 har der med mellemrum været artikler om gidselsagen i Ekstra Bladet, og i sommeren 2012 lancerede avisen en kampagne for at presse på for gidslernes frigivelse. Siden da har der været daglig dækning af Søren og Eddy.

Efter to måneder i fangenskab - i marts 2011 - krævede piraterne ’kun ca. tre millioner kroner i løsesum, oplyser rederiet Shipcrafts direktør, Claus Bech ifølge Ekstra Bladet. Rederiet blev dog af deres rådgiver rådet til at afslå kravet, og sådan blev det.

Ifølge Claus Bech har piraterne alt i alt stillet 12-15 bekræftede krav af vidt forskellig størrelse til løsesummen. Det højeste lød på omkring 200 millioner kroner, men den endelige sum endte angiveligt på mellem 30 og 40 millioner kroner.

Dagens Gossip