Søvndal: Militæret skal trække sig hurtigst muligt

Sådan lyder det nu fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), som dog ikke har nogen planer om at tilbageholde danske bistandskroner til Egypten for at understrege alvoren.

»Det er helt afgørende, at det her bliver en kort overgangsperiode med en midlertidig udpeget regering med henblik på afholdelse af et valg, så man kan få en demokratisk valgt regering, der har den tilstrækkelige legitimitet. Det er afgørende, at regeringen reelt rækker hånden frem til alle dele af det egyptiske samfund. Det er to afgørende krav fra os,« siger Villy Søvndal til Berlingske.

Militærkuppet bliver mødt med begejstring fra store dele af den egyptiske befolkning. Den danske udenrigsminister vil imidlertid ikke vurdere, om et militærkup de facto er forkert.

»Jeg vil ikke vove mig ind i sådan en mere juridisk fortolkning af sagen. Opgaven er at kigge fremad og sikre, at det bliver en meget kort overgangsperiode,« siger han.

Ifølge Villy Søvndal gør den danske regering en indsats for at markere sine synspunkter overfor egypterne både gennem EU, men også direkte.

»Jeg tror, at Egypten læser rigtigt grundigt, hvad alle lande siger i denne situation. Også fordi Egypten er i en sårbar situation, hvor det er helt afgørende, at udlandets tillid bliver genoprettet. Det har betydning for egyptisk økonomi - både i forhold til investeringer udefra, aftaler med EU, men også i forhold til bilaterale arrangementer,« siger Villy Søvndal, der understreger, at militærkuppet ikke får betydning for dansk bistand til Egypten, da Danmark hovedsageligt støtter civilsamfundsprojekter.

Dagens Gossip