Søvndal overvejer nyt dansk bidrag til Mali

Sådan lyder det fra udenrigsminister Villy Søvndal (SF), efter at FNs Sikkerhedsråd torsdag besluttede at sende 12.600 fredsbevarende styrker til det uroplagede land i Vestafrika.

»Vi har nu en beslutning om at indsætte en FN-mission i Mali med mandat til at beskytte civilbefolkningen til gavn for sikkerhed og stabilitet i landet. Det støtter Danmark fuldt ud. Og hvis FN anmoder om et dansk bidrag til operationen, vil regeringen se positivt på de konkrete muligheder, da det vil være i naturlig forlængelse af den bredspektrede indsats, vi allerede leverer i Mali,« udtaler udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Sikkerhedsrådet vedtog torsdag en ny resolution, som fordømmer de menneskerettighedsovertrædelser, der er blevet begået i Mali af både radikale islamiske grupper og lokale sikkerhedsstyrker. Under krisen i landet er cirka 282.000 personer blevet fordrevet internt, mens 175.000 mennesker er flygtet til nabolandene. Samtidig mangler en stor del af indbyggerne basale fornødenheder som eksempelvis mad. Derfor står Danmark klar med humanitær bistand og hjælp til genopbygning af landet, fastslår Villy Søvndal.

»Foruden humanitær bistand til Mali er der et stort behov for, at den maliske stat hurtigst muligt kommer på fode og bliver i stand til igen at levere sociale serviceydelser som sundhed, uddannelse, vand og sanitet. Derfor har vi fra dansk side også besluttet at genoptage den direkte støtte til den maliske stat, ligesom vi også vil bidrage til både EUs og FNs udviklingspolitiske indsatser til den maliske stat,« siger han.

Franske soldater har siden januar i år kæmpet mod islamistiske oprørere i Mali med al-Qaeda-forbindelser, som ifølge Vesten udgør en trussel mod både Vestafrika og Europa. Danmark har støttet den franske mission i landet med Hercules-fly, og der kan blive tale om igen at yde militær hjælp i form af eksempelvis logistisk støtte.

Det er blot få år siden, at Mali blev betragtet som et stabilt og demokratisk foregangsland i Afrika, men i 2012 blev præsidenten afsat ved et militærkup og samtidig har en bred vifte af oprørsgrupper sat sig på store dele af landet. I dag er Nordmali centrum for indsmugling af stoffer, stjålne varer og vestlige gidsler.

Nu skal de fredsbevarende styrker, der får navnet MINUSMA, overtage efter franskmændene. En stor del af styrken er afrikanere, og der bliver tale om den tredjestørste FN-styrke, som årligt får et budget på 800 millioner dollar, skriver Reuters. MINUSMA-missionen begynder 1. juli i år.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip