Søvndal presser minister i Bahrain for løsladelse af Khawaja

Det er første gang i den to år lange strid, at Søvndal er på besøg i landet, og på mødet med sin bahrainske kollega understregede Søvndal - ligesom Danmark flere gange har gjort - at Khawaja skal løslades.

»Vi har sagt til ham (udenrigsministeren, red), at der er tale om en dansk statsborger, der er dømt for at ytre sig i en kamp for demokrati og menneskerettigheder, og han har været udsat for tortur, og derfor har vi mindet ham om, at han i marts sidste år har lovet, at han vil kunne løslades og komme tilbage til Danmark,« siger Villy Søvndal.

Den danske udenrigsminister vil ikke gå i detaljer med, hvordan det danske krav blev modtaget hos den lille golfstats udenrigsminister.

»Jeg kan i sagens natur ikke referere fra en samtale, som vi har haft, men det er afgørende er, tror jeg, at vi fastholder presset på Bahrain i den her sag og appellerer til, at de kommer med en humanitær løsladelse,« siger ministeren.

Spørgsmål: Men Danmark har jo haft det her pres hele tiden, og du har også tidligere givet besked om, at han skal løslades. Er det til at fornemme, om der sker en udvikling i forhold til al-Khawajas løsladelse, eller er det mere af det samme, der ikke fører til noget?

»Det er svært at sige. Hvis det lykkes, så lykkes det pludseligt en eller anden dag, men det er ikke noget, der bliver annonceret lang tid i forvejen, og jeg vil ikke rejse nogle forventninger, som ikke kan indfries. Vi gør det, vi kan. Det er helt afgørende,« siger Søvndal.

Al-Khawajas datter Zeinab, som ligeledes har dansk statsborgerskab, sidder også fængslet i Bahrain, fordi hun har demonstreret mod regimet. Søvndal skal mødes med Khawajas kone i morgen, mens den danske ambassadør skal mødes med Khawaja i det fængsel, hvor han bliver holdt fanget.

Udenrigsministerens besøg i Bahrain sker som led i et topmøde mellem EU-landene og golfstaterne på Den Arabiske Halvø. Ifølge Søvndal er det vigtigt, at der bliver lagt et fælles pres på Bahrain.

»Det er helt afgørende, at Danmark ikke står alene i den her sag. Det er det samlede pres, der forhåbentlig ender med, at den her sag lykkes,« siger han.

Abdulhadi al-Khawaja blev fængslet i forbindelse med de omfattende demonstrationer i begyndelsen af 2011 mod regimet i Bahrain. Han er idømt fængsel på livstid – blandt andet anklaget for forsøg på at vælte styret.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip