Søvndal skal i samråd om Palæstina-beslutning

Partiets udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), vil derfor have ministeren til at forklare sig i et åbent samråd.

»Rækken af forsømmelser er stor, og det er i hele processen lykkedes udenrigsminister Villy Søvndal dels at skabe kaos omkring beslutningen, dels at holde Folketinget i uvidenhed om den kommende beslutning, dels at holde Israel i uvidenhed og endeligt at udfordre USAs præsident, Barack Obama, i dennes fredsinitiativer,« oplyser Søren Espersen i en skriftlig kommentar.

Kritikken fra Espersen kommer, efter at blandt andre Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), og den tidligere konservative udenrigsminister Per Stig Møller (K) onsdag i Politiken langer ud efter Søvndal, som, de mener, har begået flere diplomatiske fejl.

Lars Løkke Rasmussen mener blandt andet, at det er »upassende«, at Søvndal angiveligt har afvist at mødes med den israelske ambassadør, Arthur Avnon, for at diskutere fredagens beslutning om at give den palæstinensiske mission i København ambassadelignende vilkår.

»I det omfang, regeringen mener alvorligt, at den ønsker en balanceret Palæstina-Israel-linje, så er det en diplomatisk fejl,« siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Søren Espersen vil med samrådet have hele »skandalen« klarlagt:

»Kritikken hagler i disse dage ned over udenrigsminister Villy Søvndal. Jeg finder derfor, at det er relevant én gang for alle at få hele skandalen klarlagt,« oplyser Søren Espersen.

I samrådet skal Søvndal blandt andet svare på, »hvorvidt det i den nyere danmarkshistorie er forekommet, at Danmark har givet diplomatisk status på ambassadørniveau til en ikke-eksisterende stat«.

Dagens Gossip