Søvndal stoler på USA: Assad har ansvaret

Regeringen er ikke i tvivl om, at Bashar al-Assads styre stod bag kemiangrebet 21. august i udkanten den syriske hovedstad, Damaskus, hvor 1429 mennesker, heraf 426 børn, ifølge amerikanske efterretningsoplysninger døde.

Det siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- At det kemiske angreb har fundet sted, er hævet over enhver tvivl. Og amerikanerne er ikke i tvivl om, at alle pilene peger i retning af, at regimet står bag. Det har vi ingen grund til at betvivle i lyset af det, der er blevet lagt frem, siger Villy Søvndal.

Han påpeger, at USA har fremlagt tal fra efterretningskilder og øjenvidner, NGO'er, læger og medier.

Angreb med giftgas er ifølge FN's Sikkerhedsråd et brud på folkeretten og en forbrydelse mod menneskeheden, siger udenrigsministeren, nu da hele verden venter på USA's reaktion.

- I en situation, hvor FN's Sikkerhedsråd ikke har formået at samle sig om et svar på det, har den danske regering fuld forståelse for, at USA overvejer en begrænset militær aktion i Syrien for at afværge, at det syriske regime igen bruger kemiske våben mod sin egen befolkning.

- Det må stoppes, og det må ikke ske igen, siger Villy Søvndal.

Regeringen vil ikke vente på FN's våbeninspektører, som lørdag forlod Syrien og nu skal skrive en rapport om det, de har undersøgt i Damaskus.

- Realiteten er, at FN og den Arabiske Ligas særlige udsending til Syrien, Lakhdar Brahimi har sagt, at det lader til, at der er anvendt et kemisk stof i angrebet. Det er der reelt ingen, som er i tvivl om, siger Villy Søvndal.

- Når der ikke er udsigt til enighed i FN's Sikkerhedsråd, har den danske regering forståelse for de amerikanske overvejelser om handling, tilføjer han, men gentager, at USA foreløbig ikke har bedt Danmark deltage i en militær aktion.

- Som jeg tidligere har sagt, kan en militær intervention i helt ekstraordinære situationer være retfærdiggjort for at standse og forhindre en humanitær katastrofe, siger Villy Søvndal.

/ritzau/

Dagens Gossip