Søvndal: Tysk valgresultat er godt for os

Med de tyske liberales udtræden af Forbundsdagen er der udsigt til, at valgets store vinder, CDU-leder Angela Merkel, må danne sin regering på baggrund af et bredt politisk samarbejde.

Og det er gode nyheder for Danmark, lyder det fra Danmarks udenrigsminister, Villy Søvndal (SF).

- Det, der ligger mest lige for i Tyskland, er en stor koalitionsregering, som vi også har set tidligere. Det vil være rigtig godt, siger Villy Søvndal.

- Det vil formentligt betyde øget fokus på vækstdagsordenen. Vi så blandt andet, hvordan det betød nyt europæisk fokus på vækst og beskæftigelse, da Hollande vandt det franske valg. Det tror jeg også, at vi vil se i Tyskland, siger han.

Tyskland er en af Danmarks største samhandelspartnere, og derfor er det helt afgørende, at den tyske økonomi er stærk, lyder det fra Søvndal.

- Set fra Danmark er det slet ikke noget dårligt scenarie. Det vil betyde, at det tyske marked vil vokse yderligere, og da Danmark en meget stor samhandel med Tyskland, så det har vi en meget stor interesse i, siger ministeren.

Angela Merkel blev den helt store vinder af det tyske valg, da hendes parti, de kristelige demokrater i CDU og det bayerske CSU, fik 41,5 procent af stemmerne.

Merkel skal nu finde en ny koalitionspartner, da hendes hidtidige regeringspartner, det liberale og erhvervsvenlige FDP, fik et katastrofevalg og faldt for spærregrænsen på fem procent.

Angela Merkel er klar til at drøfte regeringssamarbejde med socialdemokraterne i SPD i slutningen af denne uge.

At FDP må træde ud af Forbundsdagen er ifølge Villy Søvndal den største overraskelse i det tyske valg.

Valgresultatet betyder konkret for Villy Søvndal, at han skal have en ny tysk udenrigsministerkollega, da den nuværende tyske udenrigsminister Guido Westerwelle må forlade Forbundsdagen med sit parti FDP.

Men derudover får valget ikke store konsekvenser for den tyske udenrigspolitik, mener Villy Søvndal.

- Jeg er overbevist om, at der er så bred konsensus om tysk udenrigspolitik, at valgresultatet næppe vil ændre på det, siger ministeren.

- Jeg tror, at den tyske regering vil fastholde sin rolle som en stabiliserende faktor i Europa og ude i verden, og det er vigtigt for Danmark, fordi der er et meget tæt forhold mellem Danmark og Tyskland, vurderer han.

/ritzau/

Dagens Gossip