Søvndal: Våbenaftale forbedrer hundredtusindvis af menneskers liv

»Traktaten vil bidrage til at forbedre vilkårene for de hundredtusindvis af mennesker, der hvert år lider og dør som følge af ulovlig eller umoralsk våbenhandel,« udtaler udenrigsministeren i en pressemeddelelse.

Traktaten er resultatet af seks års forhandlinger, og et stort flertal af FN-landene står bag. Således stemte 154 lande for, tre var imod og 23 undlod at stemme.

For første gang nogensinde bliver det blandt andet forbudt at eksportere våben, hvor der er en risiko for, at de vil blive anvendt til krænkelser af menneskerettigheder eller til krigsforbrydelser, og Danmark er blandt de lande, som gennem årene har presset på for at få traktaten på plads.

»Vedtagelsen er et vigtigt skridt. Det giver os mulighed for at stille alle, der deltager, til ansvar for deres våbenhandel. Og det er i det hele taget en traktat, der markant vil bidrage til at øge ansvarligheden på vores klode. Men det er kun et første skridt. Nu skal vi smøge ærmerne op og sikre, at der følges op på dagens vigtige beslutning og, at den nye traktat hurtigst muligt bringes i anvendelse så bredt som muligt,« siger Villy Søvndal (SF).

Dagens Gossip