Søvndal vil ikke blande sig i fængsling af aktivist

Men ifølge den danske udenrigsminister Villy Søvndal (SF) vil det ikke give noget resultat at blande sig i sagen fra politisk hold.

»Erfaringerne viser, at det sjældent giver resultat at forsøge at påvirke andre landes retssystemer politisk i denne type sager. Det ville vi næppe heller acceptere her i Danmark,« siger han i en udtalelse.

Han peger på, at varetægtsfængslingen af Anne Mie Roer Jensen på nuværende tidspunkt er en konsulær sag, og at den danske ambassade sørger for, at alt går rigtigt for sig.

»Vi har sendt en medarbejder fra ambassaden til Murmansk for at hjælpe og holde kontakt til danskeren derovre og for at formidle kontakt til de nærmeste pårørende i Danmark. Han følger sagen tæt og påser, at alt går efter bogen,« lyder det fra udenrigsministeren.

Anne Mie Roer Jensen blev varetægtsfængslet frem til 24. november ved en domstol i Murmansk torsdag, men hun vil ifølge Greenpeace i Danmark anke den afgørelse.

Anken er endnu ikke formelt meddelt de russiske myndigheder, men det arbejder Greenpeace på, fortæller Jon Burgwald, der er arktisansvarlig i Greenpeace. Herefter skal en ny dommer vurdere varetægtsfængslingen.

»Arctic Sunrise« blev bordet af de russiske myndigheder sidste uge. Det skete, efter to aktivister fra skibet var klatret op på siden af en olieboreplatform fra det russiske energiselskab Gazprom. Greenpeace demonstrerede mod det, organisationen betegner som risikable olieboringer i Arktis, som kan skade naturen i det uberørte område.

De russiske myndigheder mener imidlertid, at aktionen kan betragtes som pirateri, og mens politiet efterforsker sagen, er den danske kvinde derfor blevet varetægtsfængslet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip