Søvndal vil lukke Kina ind i Arktisk Råd

Og ifølge udenrigsminister er det i Danmarks interesse at optage den asiatiske stormagt som observatør.

»Alle, der har en interesse i de arktiske spørgsmål, og det har Kina jo i forhold til blandt andet mineraler og sejlruter, bør have lov til at sidde med ved bordet i stedet for, at der dannes konkurrerende fora. Vi er tilhængere af en åben tilgang fra dansk side og tror, det er til Arktisk Råds store fordel, at lande, der har noget at bidrage med, er med i rådet,« siger Søvndal til Radio24syv og forklarer videre:

»Kina har blandt andet den interesse, at hvis det lykkes at lave fastere ture rundt om nordøstpassaten, så kan man besejle Asien 40 procent hurtigere, end man kan i dag. Og det er selvfølgelig en legitim interesse. Det er jo udelukkende medlemslandene, der træffer beslutningerne. Det bliver der ikke ændret på,« understreger han.

Der kan kun træffes beslutninger i rådet, hvis samtlige medlemslande er enige, og ifølge Søvndal ventes det, at Kina sikres status som observatør.

Optakten til forhandlingerne i Arktisk Råd, der afholdes i den nordsvenske by Kiruna, blev overskygget af, at Grønland boykottede mødet, da man ønsker at være direkte med i forhandlingerne i rådet og ikke blot stå i skyggen af Danmark.

Indtil svenskerne overtog formandskabet i 2011, havde Danmark tre stole ved forhandlingsbordet med en repræsentant for hver del af rigsfællesskabet, Færøerne, Danmark og Grønland. Men da svenskerne overtog, fik rigsfællesskabet kun én stol, og Grønland og Færøerne fik lov til at sidde bagved, men altså ikke direkte ved forhandlingerne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip