Søvndals kritik af russisk homolov kan få kronprinsen i fedtefadet

Villy Søvndal (SF) tordner mod lovgivningen og kalder den »dybt kritisabel«, mens den danske kronprins, som er Danmarks repræsentant i Den Internationale Olympiske Komité (IOC), i en mail til Politiken skriver, at »hvis enkelte grupper diskrimineres, er det et brud på det olympiske charter, den olympiske ånd og ikke mindst den kontrakt, ethvert værtsland indgår med Den Internationale Olympiske Komite«.

Men hvis regeringen skruer op for kritikken af antihomoloven, kan det stille kronprins Frederik i en svær situation, lyder det fra Hovbakke.

»Hvis der bliver mere konflikt om den russiske lovgivning frem mod vinter-OL, så kommer kronprinsen i en vanskeligere situation, hvor han måske bliver tvunget til at udtale sig igen,« siger Lars Hovbakke Sørensen til bt.dk.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

Ifølge Hovbakke er der tale om en meget fin balancegang, når kronprinsen udtaler sig om politiske forhold. Der skal være en snorlige sammenhæng mellem regeringen og Kongehusets udtalelser.

»Det er kritisk, hvis Kongehuset begynder at føre sin egen udenrigspolitik, hvor man har selvstændige holdninger til et politisk emne, som ikke afspejler regeringens holdning. Men det er der ikke tale om i dette tilfælde. Her er kronprinsens udtalelse formentlig nøje koordineret med regeringens,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Selv om kronprinsen udtaler sig som IOCs danske repræsentant, så gælder det, når man også er kronprins, om at pakke tingene ind på en måde, så loven eller Rusland ikke direkte kritiseres. Det gør kronprinsen fint, mener Lars Hovbakke Sørensen.

»Kongehuset kan sige mange ting, men hvis de begynder at kritisere andre lande eller lovgivninger direkte, så går de over grænsen,« siger han til bt.dk.

Også Barack Obama har meldt sig i koret af kritikere. USAs præsident siger, at loven, der blev underskrevet af den russiske præsident Vladimir Putin 30. juli, krænker »basal moral«.

Dagens Gossip