SOK indstiller eftersøgning i Kattegat

Sent tirsdag eftermiddag fandt Søværnets Operative Kommando (SOK) en sort gummibåd ud for Endelaves kyst, og nu er det bekræftet, at båden er den sammen som den, de to unge mænd mandag aften sejlede ud i fra Juelsminde.

Siden har ingen hørt eller set mændene, der ikke spås store chancer for at have overlevet så længe i vandet.

Det var det tyske handelsskib »Martha«, som fandt gummibåden, der lå under vand. Kun stævnen var oven vande.

»Der var ingen personer i båden, der var gået i stykker. Det var også derfor, at alt andet end stævnen var under vand,« fortæller Jesper Rasmussen, der er presseofficer og orlogskaptajn hos SOK, til bt.dk.

Fundet af båden har fået SOK til at indstille eftersøgningen til vands. Nu foregår eftersøgningen i stedet rundt langs kysterne i området ved Fredericia, Hou, Samsø og Fyn.

»Hvis drengene har været til havs, siden båden gik ned, så er det vores vurdering, at det ikke har været muligt for dem at overleve så længe i vandet,« siger Jesper Rasmussen.

»Ifølge vores beregninger med vind og afkøling i vandet, burde de kunne have overlevet i tre timer, fordi de ikke havde det rette udstyr på til det. Og vi har nu ledt efter dem i 19 timer. Det er for lang tid i havet,« fastslår presseofficeren, der fortæller, at de pårørende er blevet kontaktet om fundet af båden.

»Det er dybt tragisk for familierne til de to. At skulle gennemleve det, de har været igennem, må have været helt forfærdeligt,« siger han til bt.dk.

F16-fly, kongeskibet Dannebrog, redningshelikoptere og skibe fra søværnet deltog tirsdag i den store eftersøgning af de to unge mænd.

Meget tyder på, at mændene var sejlet ud uden at have sikkerhedsudstyr eller varmt tøj ombord, som kunne ruste dem til en nat på havet i den lille gummibåd.

De to unge mænd havde aftalt med en kammerat, at de skulle mødes på en strand et par kilometer vest for Juelsminde, men de dukkede aldrig op. Efter kammeraten og en af hans venner havde ledt efter dem i nogle timer, slog de alarm til politiet, der sammen med SOK iværksatte eftersøgningen.

Da de to unge mænd ikke blev fundet i løbet af natten og de tidlige morgentimer, blev det besluttet, at eftersøgningen skulle udvides med blandt andet fly. Men det lykkedes altså kun at finde den tomme båd.

»Gummibåden skal nu fragtes til Fredericia for at blive undersøgt nærmere, så vi kan finde ud af, hvad der præcis skete,« fortæller Jesper Rasmussen til bt.dk.

Dagens Gossip