Solberg fraråder briterne norsk EU-model: I vil hade det

Skrevet af admin

18/06/2016

Dagens topnyheder

Norge er flere gange blevet fremhævet som et forbillede af EU-modstandere i Storbritannien forud for EU-folkeafstemningen torsdag i næste uge.

Nu har den norske statsminister, Erna Solberg, besluttet sig for ligefrem at advare briterne om at kopiere den norske model.

- De vil ikke kunne lide det. De vil hade det, siger Solberg til det europæiske netmedie Politico.

Solbergs udtalelse er et tilbageslag for de britiske EU-modstandere, som har fremholdt Norge som det perfekte eksempel på, hvordan en fremtid uden for EU kunne blive for Storbritannien.

Norges befolkning stemte nej til et EU-medlemskab i 1994, men landet har adgang til EU's indre marked gennem dets medlemskab af EØS.

- Men vi må til gengæld efterleve en række EU-direktiver og betale til EU for dette privilegium. Dertil kommer, at vi er forpligtet til at være en del af Schengenaftalen, som gør det muligt for indbyggere i EU-lande at rejse uden pas, siger Solberg og tilføjer:

- Men en sådan aftale vil være vanskelig for briterne, da det vil indebære, at Bruxelles træffer beslutninger uden britisk deltagelse i beslutningsprocesserne.

Solberg er ikke den eneste nordmand, som advarer mod det såkaldte brexit, der er betegnelsen for en britisk udmeldelse af EU. Også Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, som også er tidligere norsk statsminister siger, at det vil skade briterne at melde sig ud.

- Det er en klar fordel for Storbritannien, at de sidder med ved både Natos og EU's bord, når der træffes vigtige beslutninger om Europas sikkerhed, siger han til Aftenposten.

Flere af Stoltenbergs forgængere har givet udtryk for, at et brexit vil undergrave Nato.

Både lederen af det britiske uafhængighedsparti (Ukip), Nigel Farage, og kampagnelederen for nej-siden, Aaron Banks, har fremhævet en "norsk model" som et forbillede for Storbritannien.

/ritzau/