Solberg på treårsdag: Norge er blevet stærkere

Skrevet af admin

22/07/2014

Dagens topnyheder

Norge er ikke knækket af Anders Behring Breiviks terrorangreb i Oslo og på Utøya for præcis tre år siden. Tværtimod.

Det siger den borgerlige statsminister Erna Solberg i et interview med det norske nyhedsbureau NTB, inden hun tirsdag formiddag lægger en krans i regeringskvarteret, hvor Breivik bragte en dødelig bombe til sprængning foran statsministerens kontor 22. juli 2011.

- Jeg tror, at terroren har mobiliseret en stærkere rygrad mod racisme, stereotyper og den slags ting.

- Det føles måske ikke sådan, for på sociale medier dukker der fortsat mange af disse argumenter op, men jeg mener, at det generelle forsvar mod dette er meget stærkere nu, end det var før 22. juli. De fleste tager mere afstand fra racistiske og islamofobiske holdninger, siger hun.

Det er første gang, at Erna Solberg markerer 22. juli som statsminister.

Til gengæld er det sidste gang, at markeringen finder sted på Utøya, mens Arbeiderpartiets sommerlejr på øen stadig ser ud som dengang, Breivik gik i land på øen og henrettede de forsvarsløse unge mennesker.

I alt 77 mennesker blev dræbt af Breiviks bombe mod regeringskvarteret i Oslo og det efterfølgende massemord på Utøya. 57 af ofrene var under 20 år.

Terroren bidrog også til, at nordmændene er blevet mere bevidste om egen sårbarhed, påpeger Solberg.

- Det gælder både det, at vi ikke troede, at sådan noget kunne ske. Ikke mindst, at vi var dårligt forberedte, og at vi havde et apparat, som havde været for dårlig til at lære af sine egne øvelser, siger hun.

En planlagt ombygning med et mindesmærke på Utøya har skabt splid i den nationale støttegruppe for ofrene for terrorangrebet, beretter NTB. Men Erna Solberg mener, at det er vigtigt, at de efterladte finder sammen.

- Det, de skal huske, er, at deres børn vil blive husket af os. Uanset hvad der sker på Utøya, vil minderne efter de børn, som døde, og de mange, som blev såret, være meget stærke i det norske samfund, siger hun.

- Jeg forstår, at det er vanskelig at få alle til at blive enige, men der er ingen andre end dem selv, som kan skabe den enighed, lyder det fra statsministeren.

/ritzau/NTB