Soldat bliver årets første dødsoffer i Ukraine

Skrevet af admin

02/01/2015

Dagens topnyheder

Ukraines hær beretter fredag om den første dræbte soldat i 2015. En soldat har mistet livet, og fem blev såret, da prorussiske oprørere angreb dem.

- I de seneste 24 timer er en ukrainsk soldat dræbt og fem andre såret på grund af provokerende handlinger (fra oprørerne red.), siger hærens talsmand, Andrij Lysenko.

I 2014 mistede 4700 mennesker livet i konflikten i det østlige Ukraine. Det har udløst den værste krise i forholdet mellem Rusland og Vesten siden den kolde krig.

Lysenko forklarer ikke omstændighederne ved soldatens død, men siger, at der har været talrige angreb fra oprørerne i området Donetsk og den internationale lufthavn samme sted.

Han fastholder, at Ukraine respekterer en våbenhvile mellem parterne fra september, og at den ukrainske hær kun skyder igen, når den bliver angrebet.

- Helt generelt så lader vores soldater sig ikke lade gå på af provokationer og åbner ikke ild, siger han.

Ukraine og separatisterne udvekslede i sidste uge hundredvis af fanger som led i en 12-punkts-plan til at afslutte konflikten.

På den diplomatiske front forbereder landets præsident, Petro Porosjenko, sig på at mødes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og lederne for tre europæiske lande.

Mødet finder sted den 15. januar i Kasakhstan.

Vesten beskylder Rusland for at hjælpe de prorussiske oprørere med at bekæmpe den ukrainske hær.

/ritzau/Reuters