Soldat flygtede fra Nordkorea

Skrevet af admin

15/06/2015

Dagens topnyheder

En nordkoreansk soldat på under 20 år har foretaget en sjælden flugt gennem minefelterne ved en af verdens bedst bevogtede grænser for at komme til Sydkorea, oplyser kilder i det sydkoreanske forsvarsministerium.

Soldaten, som er 18 eller 19 år, overgav sig til sydkoreanske grænsevagter efter at have gået over grænsen i Hwacheon nordøst for den sydkoreanske hovedstad Seoul.

- Han sagde til grænsevagterne, at han ville hoppe af, siger en talsmand for det sydkoreanske forsvarsministerium.

Episoden har forværret den spændte stemning mellem grænsevagterne i de to lande ved den demilitariserede zone, men der er ikke blevet affyret et eneste skud, skriver nyhedsbureauet Yonhap.

Den demilitariserede zone er fire kilometer bred og 248 kilometer lang. Den er sikret med pigtråd, og der er lagt miner ud i området. Tusindvis af soldater er sat ind i overvågningen af området på begge sider.

Hvert år flygter hundredvis af nordkoreanere til Sydkorea, men de fleste kommer via Kina. Det er sjældent, at nordkoreanere flygtet gennem den demilitariserede zone. Den seneste vellykkede flugt gennem området i 2012.

På den sydkoreanske side af grænsen er der opstillet telefoner, så afhoppere fra Nordkorea kan ringe og bede om hjælp, når de er kommet over grænsen.

Det nordkoreanske militær har ifølge Yonhap forstærket minefelterne i år i et øjensynligt forsøg på at få bragt antallet af flygtninge ned.

I august sidste år svømmede to nordkoreanere på flugt fra undertrykkelse og ekstrem fattigdom over Den Gule Flod til et sydkoreansk grænseområde.

Officielt er der fortsat ikke indgået en fredsaftale efter Koreakrigen, der kostede omkring tre millioner mennesker livet.

/ritzau/Reuters