Soldater gider ikke læse en historiebog om Irak-krigen

Skrevet af admin

25/03/2016

Mest læste i dag

Historiske beretninger om tidligere missioner kan de danske soldater ikke bruge til noget - en kommission skal gøres os klogere.

Sådan lyder det fra to af hærens fagforeninger, efter at justitsminister Søren Pind (V) ifølge Politiken overvejer et alternativ til den lukkede Irak-kommission med såkaldt historisk sigte.

- Vi kan ikke rigtig gennemskue, hvad han vil, siger Helle Kolding, kommunikationschef i Centralforeningen for Stampersonel, der er den største fagforening for medarbejdere i Forsvaret.

- Risikerer man ikke at stå tilbage med en masse spørgsmål, hvis man kun genåbner undersøgelserne delvist? Der skal ikke kunne være nogen tvivl om, hvordan soldaterne har handlet, siger hun.

En faktuel, historisk beskrivelse lærer man ikke noget af, mener Niels Henrik Tønning, formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark.

- Jeg ved jo ikke, hvad han lægger i ordet historisk. Hvis vi skal kunne bruge en kommission til noget, skal det være fordi, vi ønsker at blive klogere og bedre til at tage beslutninger, næste gang vi skal på mission, siger oberstløjtnanten.

Irakkommissionen blev nedsat af den tidligere regering, men lukket af den nuværende. Ifølge Søren Pind havde den tidligere kommission karakter af personforfølgelse mod borgerlige ministre.

En ny kommission skal have mindre juridisk karakter. Niels Henrik Tønning er glad for, at en ny kommission ikke skal stille politikere til ansvar.

- Det er positivt, at man vil bevæge sig væk fra at placere et ansvar. Hvad lærer vi af det? Og hvad skal der placeres ansvar for?, spørger han.

Helle Kolding ærgrer sig til gengæld over, at en ny kommission ifølge Politikens oplysninger ikke vil afhøre nøglepersoner.

- Det er vi umiddelbart uforstående for. Alle skal høres, ellers vil vi stå tilbage med en masse spørgsmål, siger hun.

Efter planen skulle tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) have været afhørt af kommissionen i februar.

/ritzau/