Soldater med ondt i psyken skal have bedre hjælp

Skrevet af Michael Lauritsen

18/03/2013

Dagens topnyheder

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) lover bedre hjælp til de soldater, der får psykiske mén efter at have været udsendt.

Berlingske skriver mandag, at hver tiende af de soldater fra det såkaldte Hold 7, der deltog i krigen i Afghanistan, viser symptomer på post-traumatisk stress (PTSD) eller depression i dag, to et halvt år efter deres hjemkomst. 

Derfor skal det afklares, hvordan man kan hjælpe soldaterne, fastslår Mette Frederiksen.

- Rapporten understreger for mig at se, at der er en gruppe, som er stærkt påvirket af at have været udsendt til krig. Det er alvorligt, og derfor er Beskæftigelsesministeriet og Forsvarsministeriet i gang med at se på, hvad vi kan gøre for de tidligere udsendte soldater, skriver hun i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Beskæftigelsesministeren har bestilt en udredning om posttraumatisk stress blandt soldater, og den skal efter planen være klar inden sommer. 

Derefter vil partierne bag forsvarsforliget sammen finde ud af, hvordan man bedre kan hjælpe de berørte soldater fremover, lover hun.

Mette Frederiksen erkender, at hjælpen ikke kommer her og nu, men det kan ikke lade sig gøre, forklarer hun.

- Jeg forstår, hvis de berørte føler, at der går lang tid, men det er et komplekst område, og vi vil lave arbejdet ordentligt.

Det er Videncentret ved Forsvarets Veterancenter, der står bag undersøgelsen af de 749 soldater fra Hold 7, som gjorde tjeneste i Afghanistan i 2009.

Undersøgelsen stiller alvorlige spørgsmålstegn ved Arbejdsskadestyrelsens nuværende praksis, der hindrer soldater i at få anerkendt deres krigstraumer som arbejdsskade, hvis de ikke har indsendt lægefaglig dokumentation for deres symptomer senest seks måneder efter hjemkomst fra krigen.

Den peger også på, at mange veteraner udvikler de psykiske problemer over tid - eksempelvis bliver andelen af veteraner med selvmordstanker større, som tiden går - og derfor er Arbejdsskadestyrelsens praksis blevet beskyldt for at være ude af trit med virkeligheden.

- Vores tal viser, at der er en gruppe, der udvikler symptomer senere end de seks måneder. Vi må fremadrettet regne med, at vi vil se veteraner udvise reaktioner på deres udsendelse i en lang periode. Der er veteraner, der bliver ved med at få det dårligere, og der kommer nogle nye til med tiden, siger Mette Bertelsen, chef for Videncentret ved Veterancentret til Berlingske.