Soldater stødt over Stampe-udbrud: Vi løste jo opgaven

Danske soldater har løst den opgave i Afghanistan, som Folketingets flertal har bedt dem om.

Det siger Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) til De Radikales forsvarsordfører Zenia Stampe. Hun kalder det i Berlingske en "umulig opgave" og "en fejl at indføre demokrati og kvinderettigheder i Afghanistan":

- Vi sendte vores soldater ud på en umulig opgave. Politikerne skulle aldrig have bedt soldaterne om at nedkæmpe Taliban, og forsøget på at indføre demokrati og kvinderettigheder var en fejl, siger hun til avisen få dage før tilbagetrækningen af de danske styrker fra Afghanistan.

- Opgaven er løst. Så mere umulig var den vel ikke. Det er en politisk beslutning, om vi skal det ene eller andet, siger Flemming Vinther.

- De fleste danskere ville se til med nogen undren, hvis man havde ødelagt al-Quedas netværk og derefter overdraget Afghanistan til Taliban. De seneste fire-fem år har vi fulgt kursen om at understøtte regeringsapparatet og skabe nogle sikkerhedsstyrker.

Danmark har mistet 43 soldater i Afghanistan, mens 211 er blevet såret. HKKF's formand erkender, at danske soldater har været på en "ekstremt svær opgave".

- Vi har været ude i kamphandlinger og ekstreme vilkår i forhold til en fjende, der forsøgte at trække kampene ind i byerne. De har brugt vejsidebomber, som er et utrolig usselt og fejt våben. Men soldaterne har løst opgaven, siger Flemming Vinther.

Der er uddannet 260.000 afghanske soldater, når internationale ISAF-styrker forlader landet. Danske soldater har de seneste tyve år vænnet sig til at udføre kampopgaver, understreger HKKF's formand.

- Hvis man bliver soldat i det danske forsvar i 2013, så melder man sig på grund af missionerne, ikke på trods af dem. Vi ved godt, at der skal løses nogle hårde og svære opgaver ude i verden. Men vi oplever at gøre en forskel derude, siger Flemming Vinther.

Hans medlemmer føler sig ikke stødt over Zenia Stampes kritik.

- De føler sig stødt, hvis hun forsøger at komme med en undskyldning til dem, siger han.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip