Soldater: Vi er klar til Syrien

Når FN de kommende måneder skal flytte og destruere kemiske våben fra Syrien, skal danske soldater formentlig hjælpe til.

Hvis politikerne beslutter det, er soldaterne klar til at blive sendt af sted. Sådan lyder det fra deres fagforeninger.

- Vi er fulde af fortrøstning. Vi er sikre på, at de vil kunne løse denne opgave lige så godt, som de har løst alle andre opgaver, siger Helle Kolding, der er pressechef i den faglige organisation, der omfatter stampersonel i hæren, flyvevåbnet, søværnet og redningsberedskabet.

Formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Flemming Vinther, understreger, at han ikke ved, hvad der konkret er blevet foreslået.

- Men jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at vores minister skulle foreslå en indsats, som vi ikke er i stand til at løfte, siger han.

FN har anmodet Danmark om at bidrage med søtransport og personbeskyttelse i forbindelse med bortskaffelsen af kemiske våben i Syrien.

Og Danmark er parat til at efterkomme ønsket, oplyser forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Dog skal der først komme en officiel og mere specifik henvendelse efter et møde i FN-regi den 15. november.

Den danske regering vil bidrage med et flådefartøj, som skal flytte de kemiske våben væk fra Syrien. Danmark kommer ligeledes til at bidrage med et ukendt antal soldater, der skal levere personbeskyttelse af FN's kvindelige udsending til Syrien.

Der er dog endnu ikke besluttet noget, understreger Bent Fabricius, der er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD).

- Men hvis man politisk beslutter, at vi skal løse opgaven, så er jeg ikke i tvivl om, at vi kan løse den, siger han.

Præsident Bashar al-Assads regime har indvilget i at lade FN flytte og destruere de kemiske våben, efter at USA har truet med militæraktioner som svar på et gasangreb 21. august i udkanten af Damaskus.

/ritzau/

Dagens Gossip