Soldaterfagforening: Overvågning er en del af jobbet

Skrevet af admin

14/04/2015

Dagens topnyheder

Overvågning er hverdag for en soldat, men den må ikke være i strid med loven, mener soldaterne i Hærens Konstabel- og Korporalforening, KHHF.

- Grænsen går, hvis man havner i en situation, hvor der er nogle retsprincipper, der bliver sat ud af kraft, fordi man er soldat.

- Det skal ikke lige pludselig være sådan, at vores medlemmer overvåges på en måde, der ikke er lovlig, siger Flemming Vinther, Forbundsformand i Hærens Konstabel- og Korporalforening, KHHF.

Udtalelsen kommer, efter at Jyllands-Posten i dag skriver, at Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) overvåger, om danske soldater bliver radikaliserede.

I Frankrig er det kommet frem, at 10 ekssoldater - herunder flere fra specialstyrkerne - i dag er blevet radikaliseret, mens en soldat fra Holland i 2014 fortalte, hvordan han opgav en karriere i hæren for at træne jihadister i Syrien.

Hverken FE eller PET ønsker dog at oplyse tal over mulige danske sager. PET siger kun, at man "følger problematikken tæt".

I HKKF forstår man frygten for, at danske soldater også kan blive radikaliserede.

- Vi er selvfølgelig en selekteret gruppe, men at sidde og påstå, at radikalisering aldrig vil kunne ske for en dansk soldat, det tror jeg ikke på, siger Flemming Vinther.

Ansatte i forsvaret skal sikkerhedsgodkendes, inden de udsendes på missioner, og derfor er der fra starten af en vis overvågning af soldaterne.

Flemming Vinther ser ikke noget problem i, at den overvågning fortsætter - også selvom han endnu ikke har hørt om overvågningen fra sine egne tillidsfolk.

- Uddannelsen er givet, for at man kan beskytte danske værdier - ikke for at man skal bekæmpe dem, siger han.

På Christiansborg ønsker Enhedslisten en redegørelse om overvågningen, mens andre partier ikke mener, at FE bør fremlægge tal for overvågningen.

/ritzau/