Soldaterformand efter kritik: Ytringsfrihed gælder alle

Der kan ikke længere herske nogen tvivl om, at forsvarschef Peter Bartram var helt forkert på den, da han tidligere på året fortalte ansatte på Flyvestation Karup, at "direkte illoyale" ytringer om forsvaret på sociale medier kunne resultere i en fyring.

Det fastslår en tilfreds Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKS), efter Folketingets Ombudsmand tirsdag har leveret en skarp kritik af forsvarschefen for netop den udtalelse.

Samtidig står det nu hævet over enhver tvivl, at ytringsfrihed også gælder ansatte i Forsvaret, påpeger han.

- Vi synes, det er dejligt, at Ombudsmanden så klart og tydeligt melder ud her, at den udtalelse ikke var okay, siger Flemming Vinther.

De efterhånden berømte ord faldt, efter DR Nyheder kunne bringe en skjult optagelse fra forsvarschefens besøg på kasernen i marts 2016.

I et offentliggjort videoklip fra mødet på kasernen lød det blandt andet fra Peter Bartram:

- Jeg har til hensigt at fyre de folk, jeg kan komme afsted med, som jeg synes er direkte illoyale.

Forud for besøget var der registreret et stigende antal negative og stødende kommentarer over for homoseksuelle og personer med anden etnisk baggrund fra ansatte i Forsvaret.

Derfor lyder der - trods den tykke streg under soldaternes ytringsfrihed - en klar opfordring fra soldaterformanden til medlemmerne:

- Vi går bestemt ikke ind for, at man skal bruge mærkværdigt sprog, fordi man er på de sociale medier, siger Flemming Vinther, der uddyber:

- Men det vigtige her er, at Ombudsmanden, som er autoritet på det her område, siger, at ytringsfriheden gælder for de ansatte i Forsvaret, og at det stort set er ubegrænset.

/ritzau/

Dagens Gossip