Soldrevet fly runder Frihedsgudinden i New York

Det soldrevne fly Solar Impulse 2 fløj tidligt lørdag forbi Frihedsgudinden i New York på en flyvning rundt om Jorden uden brug af en eneste dråbe brændstof.

- Det er utroligt. Det er en drøm, sagde den schweiziske pilot André Borschberg fra flyet, da han overfløj den berømte statue på den sidste strækning i USA, inden rejsen går videre mod Europa.

Kameraer i en båd i New Yorks havn optog flyet, da det fløj over Verrazano Broen og fløj ud mod Frihedsgudinden, hvorefter det fløj over Manhattan og ud mod landingen i New Yorks Kennedy Airport.

Det var flyets 14. etape på en østvest flyvning rundt om Jorden. Solar Impulses rejse begyndte i Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater i marts sidste år.

Abu Dhabi er også endemålet for den verdensomspændende flyvning, som er på i alt 35.000 kilometer. Flyvningen skulle ifølge planen vare fem måneder, men skader på batterierne på grund af overophedning betød, at flyet måtte stå stille i ni måneder på Hawaii.

Cockpittet i flyet er kun 3,8 kvadratmeter, og stolen, som piloten sidder i, fungerer både som seng og toilet. Hvis der ikke er turbulens, er det muligt at slå autopiloten til og tage en lur, men højst i 20 minutter ad gangen.

Solar Impulse har et vingefang på 72 meter, og vingerne er dækket af 17.248 solpaneler, der ikke er tykkere end et hårstrå.

Flyet samler solenergi om dagen, som bliver gemt i lithiumbatterier. Den opbevarede energi holder flyet på vingerne om natten, når solen er væk.

Formålet med flyvningen er at skabe opmærksomhed om mulighederne i alternative energikilder.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip