Solhaven-ansat følte sig truet på livet

Retten i Aalborg tog onsdag morgen hul på det første af 75 grove forhold vedrørende 12 ansattes vold og mishandling af anbragte børn og unge på det nordjyske opholdssted Solhaven.

Episoden fandt sted i august 2005. Ifølge anklagerne blev eleven JFF her tævet til bevidstløshed af de to ansatte PGL og HN. Her fik han bl.a. stødt sit hoved ind i en reol, fik flere nyreslag og knytnæveslag i tindingen. 

Efter episoden, der af anklagemyndigheden karateriseres som brutal samt egentlig mishandling, blev han angiveligt sat ind i en brusekabine, hvorefter der blev tændt for det kolde vand. 

Den udlægning kunne pædagogen HN på ingen måde genkende, skriver bt.dk. 

»Det er rigtigt, at der var en episode. Men den er lidt anderledes end det, som JFF beskriver. PGL og jeg var blevet sendt ned for at ransage drengens værelse for at lede efter hash. Da vi kører derfra igen, ringer han os op, og siger, at han ville slå os ihjel,« forklarede den tidligere ansatte ifølge bt.dk. 

»Jeg kunne høre, at den trussel kom fra hjertet.« 

Idet opkaldet kom fra afdelingens telefon var de to ansatte samtidig nervøse for om drengen, der var meget vred over ransagningen, havde udsat deres kollega T på afdelingen for noget. 

»Derfor kørte vi tilbage. Her står JFF så og ligner et raserianfald. Jeg beder T gå ud, da han ikke var en del af den her konflikt. JFF slår en knytnæve ud efter mig i raseri. Den griber jeg. PGL får fat i den anden arm. Han forsøger at sparke, så vi ligger os ovenpå ham,« forklarede den tiltalte.

Men drengen fik hverken nyreslag, knytnæveslag eller sat under den kolde bruser.

»Vi fik snakket ham til ro. Han kunne godt se, at det var dumt, at han havde slået ud efter en pædagog. Derefter gik vi ned og fik en kop kaffe og talte om tingene,« hævder HN.  

»Var han på noget tidpunkt under episoden i bad,« ville anklager Lene Lentz vide. 

»Det kan jeg ikke huske. Det kan nemt være han havde taget et bad,« svarede han og forklarede, at drengen hele tiden var ved bevidsthed. Han beskriver dog episoden som voldsom. 

»Det var en voldsom magtanvendelse, for han var jo en stor dreng. Han var til fare for sig selv og til fare for mig og min makker, og det var derfor, vi greb ind. Han mødte måske for første gang i sit liv to pædagoger, som ikke var bange for ham.«

Senere onsdag skal JFF give sin version af sagen, når han skal en tur i vidneskranken.  

12 medarbejdere fra opholdsstedet Solhaven ved Farsø i Nordjylland står tiltalt for 75 tilfælde af grov vold eller tvang begået mod børn og unge, der har opholdt sig på institutionen, fra 2005 til 2012.

Der er afsat hele 40 retsdage til sagen, der startede ved byretten i Aalborg 2. september. Mere end 100 vidner forventes at blive indkaldt, inden der falder dom i sagen den 28. marts 2014.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip