Solhaven-forstander blev afpresset af ung fange

Skrevet af admin

18/03/2015

Mest læste i dag

I forbindelse med en stor voldssag blev forstanderen for opholdsstedet Solhaven i Farsø udsat for et forsøg på afpresning.

Det oplyser forstander Søren Virenfeldts advokat, Niels Fjeldberg.

I et brev forlangte en af de tidligere anbragte unge penge af Søren Virenfeldt. Så ville han i retten fragå en forklaring til politiet om, at han havde været udsat for vold.

Brevet blev skrevet, mens den unge sad fængslet i arresten i Hobro.

- Søren Virenfeldt tog brevet med en pincet, lagde det i en plastikpose og afleverede den til politiet, siger advokat Fjeldberg.

I brevet blev der ikke nævnt et bestemt beløb. Men rygter talte om 100.000 kroner, fortæller advokaten.

Efter at have set brevet besluttede anklagemyndigheden i den store straffesag i Aalborg mod forstanderen og 11 ansatte at bede om frifindelse i to forhold om påstået vold og mishandling.

Forholdene gik ud på, at to ansatte skulle have udsat den unge brevskriver for mishandling.

Efter en maratonlang retssag blev samtlige tiltalte i slutningen af januar frifundet for vold og ulovlig tvang mod i alt 20 unge.

Nu går mændene til modangreb. I alt 13 unge og tre tidligere ansatte på Solhaven anmeldes til politiet for blandt andet at have løjet i retten.

Den unge fra arresten i Hobro er anmeldt for forsøg på afpresning og for falsk anklage.

- Det ville have klædt myndighederne selv at have rejst denne sag, siger advokat Niels Fjeldberg.

En af de andre anmeldelser retter sig mod en ung, der påstod, at vold på Solhaven var skyld i, at han havde fået skadet en tand.

- Det viste sig, at tanden var blevet ødelagt et år tidligere, da han var i praktik hos en smedemester i Farsø, siger advokat Niels Fjeldberg.

De frifundne mener, at Nordjyllands Politi har efterforsket sagen så ensidigt, at en anden politikreds bør undersøge anmeldelserne.

Byrettens frifindelse skyldes i nogle tilfælde, at det var påstand mod påstand, mens de unges forklaringer i andre tilfælde blev stemplet som utroværdige.

I øvrigt overvejer Nordjyllands Politi fortsat, om der skal rejses tiltale i yderligere to sager om påstået vold mod anbragte unge. Det gælder ni ansatte på opholdsstedet Skjoldborghus og to ansatte på Solhaven.

Anklager Lene Lentz oplyser onsdag, at hun regner med en afgørelse i løbet af en måneds tid.

/ritzau/