Somalisk terrorgruppe lover hævn efter henrettelser

Henrettelserne fandt sted tirsdag i havnebyen Bosasso, hvor myndighederne udsendte en erklæring om, at 12 mænd og en kvinde var blevet skudt af en henrettelsespeloton bestående af regeringsstyrker. Alle de henrettede beskyldes for at have forbindelse til al Shabaab.

De formodede islamister havde før henrettelsen siddet fængslet i Bosasso. Ifølge lederen af Puntlands militærdomstol, Abdifatah Haji Aden, har alle tilstået at være medlemmer af al Shabaab »og have gennemført drab på prominente gejstlige i regionen«.

Det militære pres mod al Shabaab i det centrale og sydlige Somalia fra landets regeringsstyrker og styrker fra Den Afrikanske Union, samt fra etiopiske og kenyanske invasionsstyrker har det seneste års drevet mange medlemmer af terrorgruppen ud af blandt andet hovedstaden Mogadishu og nordpå.

Myndighederne i Puntland slås ikke alene med pirateri. De har også gennem længere tid beskyldt medlemmer af al Shabaab for at infiltrere den ellers relativt rolige, men fattige region, som har formået at holde sig fri af det kaos, der opslugte Somalia. Specielt i bjergene vest for Bosasso siges mange islamister at have slået sig ned.

En talsmand for al Shabaab afviser, at de henrettede havde tilknytning til gruppen:

»Puntland har massakreret 13 uskyldige muslimer, og vi vil hævne dem,« lyder det fra talsmanden Ali Mahamoud Rage, der udpeger alle, som har været involveret i sagerne og henrettelserne af de 13 som mål for hævnaktioner.

Ifølge hans udtalelser følger henrettelserne samme mønster som i den somaliske hovedstad Mohadishu, hvor regeringsstyrker ifølge indbyggere for nylig skød ti benådede al Shabaab-medlemmer og smed deres lig i gaderne.

Dagens Gossip