Sommertid giver flere påkørsler af dyrevildt

Danmark går lysere tider i møde, når sommertiden træder i kraft i den kommende weekend. Men skiftet betyder også en tid, hvor der er risiko for dyrepåkørsler. Falcks dyre- og vildtkonsulent oplever hvert år, at tidsskiftet betyder flere trafikuheld med dyrevildt indblandet.

- Dyr kender ikke klokken, og overgangen til sommertid er ofte startskuddet til mange vildtpåkørsler. Dyrene vil i den næste periode i stort antal søge ud på markerne efter føde, og skiftet betyder, at trafikken især øges i daggryet, hvor mange dyr vandrer, siger Allan Bruun Rasmussen.

Mange ulykker kan undgås

- Der sker både ulykker med svær materiel skade som følge af dyrepåkørsler, men ind i mellem også ulykker med alvorlig personskade. Ofte sker dødsulykkerne, fordi mange billister i panik forsøger at undvige vildtet og i stedet støder sammen med modkørende eller ind i et vejtræ, siger Allan Bruun Rasmussen, der vurderer, at mange af ulykkerne kunne være undgået, hvis man blot havde bremset ned, uden en undvigelse.

Risikoen for personskade øges i disse år, fordi bestanden af kron- og dåvildt er stigende. De er større end rådyr, og derfor er skaderne ved sammenstød også mere alvorlige. Samtidig har Falck registreret et øget antal påkørsler igennem flere år.

Allan Bruun Rasmussen giver følgende råd, som bilister bør følge, når de kører gennem naturområder i denne tid:

• Sæt farten ned og udvis agtpågivenhed, og vis derudover respekt for de opstillede advarselstavler med hjortevildt.

• Vær særligt opmærksom i daggry og skumring, hvor langt de fleste dyr bliver påkørt.

• Har du set et stykke hjortevildt krydse vejen foran dig, så kommer der sandsynligvis flere. Vildt krydser yderst sjældent en vej alene.

• Ser du vildt tæt på vejen, skal du ikke regne med, at det nødvendigvis bevæger sig væk fra vejen – det kan lige så godt finde på at springe ud foran bilen.

• Det bedste er at bremse og holde fast i rattet og undlad undvigelser.

• Er en kollision uundgåelig, forsøg da at ramme den bagerste del af dyret. På den måde minimeres risikoen for, at dyret kommer ind gennem forruden.

Hvis uheldet alligevel er ude, skal du underrette Dyrenes Vagtcentral på 1812.

Sommertiden starter natten til søndag. Klokken 02 stilles uret en time frem til klokken 03.

Fakta: Trafikdræbt hjortevildt

Årstal

Før sommertid starter

Efter sommertid er startet

2009

77

130

2010

118

168

2011

100

109

2012

65

108

Kilde: Falck.

Dagens Gossip