"Sorte" cigaretter koster EU astronomiske milliardbeløb

Ulovlige cigaretter koster EU dyrt. En ny rapport, som revisions- og konsulentfirmaet KPMG har udarbejdet for EU-kommissionen, viser, at den ulovlige handel med cigaretter i EU i 2012 steg for sjette år i træk, og nu udgør 11,1 pct. af det samlede forbrug.

"Det betyder, at de europæiske statskasser i princippet går glip af store indtægter i form af de skatter og afgifter, som cigaretter er pålagt," skriver KPMG i en pressemeddelelse.

Således er de europæiske statskasser gået glip af omkring 12,5 mia. euro i 2012, svarende til 93 milliarder danske kr., og siden begyndelsen af 2010 hele 34,3 mia. euro - eller 256 milliarder danske kr. -  i skatter og afgifter, hvis man forudsætter, at cigaretterne solgt på det sorte marked var blevet solgt på legal vis.

KPMGs rapport viser i øvrigt, at danskerne er et af de folk, der køber færrest ulovlige cigaretter. I 2012 var 2,4 pct. af det samlede danske cigaretforbrug købt uden skat og afgifter. Til sammenligning udgør ulovlige cigaretter altså mere end 10 pct. af det samlede forbrug i de 27 EU-lande. "Ud fra rapporten kan vi godt konkludere, at danskerne i højere grad end mange andre i EU er tilbøjelige til at overholde reglerne, og dermed er indstillede på at betale det, som en pakke lovlige cigaretter koster. Vi tager gerne over grænsen for at spare penge, men vi holder os i højere grad fra smuglercigaretter," siger Director i KPMG Strategy, Simon Bøge.

Dagens Gossip