Sovepille-brugere dør tidligere

Skrevet af Aller Media

07/02/2014

Dagens topnyheder

De fleste ved, at sovemedicin kan være vanedannende, men ny forskning peger på, at det også giver forhøjet risiko for tidlig død og kræft. Det skriver LiveScience.com.

Sovemedicin kaldes også hypnotika, og af dem er det typen benzodiazepiner, der kendes bedst og bruges oftest. Det forklarer professor Ric Day fra Australian Institute of Health Innovation til LiveScience.com. Medicinen er dog kun til brug i kortere tid, da de er stærkt vanedannende. Du får ikke den samme gode søvn ved brug af sovemedicin, som du gør, når du selv falder i søvn, men i visse tilfælde kan pillerne være nødvendige.

Derfor skal du dyrke sex lige før, du skal sove. Se mere på Femina.dk

Risiko for kræft og hjertetilfælde

En ny undersøgelse fra Clinic Viterbi Family Sleep Center, La Jolla, California peger dog på, at sovemedicin kan være rigtigt farlig. Forskerne har analyseret data fra 10.000 deltagere, og det viste sig, at dem, der tog sovemedicin, havde tre gange så stor risiko for at dø tidligt af enten hjertetilfælde eller kræft, som de resterende deltagere.

Professoren siger desuden til LiveScience.com, at denne undersøgelse ikke er den første til at påvise en sammenhæng mellem tidlig død og sovemedicin. Han nævner, at over tyve tidligere undersøgelser har vist lignende resultater.

Her er ti veje til at sove bedre og sove igennem. Se mere på Femina.dk

Direkte og indirekte årsager

I den nye undersøgelse mener forskerne, at mellem 300.000 og 500.000 amerikaneres død hvert år har en forbindelse til deres brug af sovemedicin. Hjertetilfældene kan bl.a. opstå, fordi sovemedicin sløver vejrtrækningen, hvilket kan være fatalt for folk med hjerte- eller lungeproblemer, siger Ric Day.

Han forklarer, at dødsårsagerne også kan være mere indirekte, da folk, der bruger sovepiller fx har større risiko for at blive involverede i en trafikulykke, samt at brugen af sovemedicin kan lede til en depression, hvilket giver risiko for selvmord. 

Ric Day mener, at både de søvnløse patienter selv og hele sundhedsvæsenet bør være bedre til at undersøge alternative muligheder frem for sovemedicin til at hjælpe folk med at sove.

Af Lisbeth Madsen, NewsDesk Aller Media