Spanien får millionbøde for talfusk

Skrevet af admin

13/07/2015

Dagens topnyheder

Spanien skal betale knap 19 millioner euro, svarende til lidt over 141 millioner kroner, i bøde til EU for at have fiflet med tallene, der i 2012 blev brugt til at beregne landets budgetunderskud året forinden.

Det er den selvstyrende region Valencia, som ifølge EU-Kommissionens undersøgelse har sjusket alvorligt med indberetninger.

Det førte til, at Spanien oplyste forkerte tal og indberettede et for lavt beløb, da landet skulle oplyse EU om sit nationale budgetunderskud for 2011.

Den spanske regering henvendte sig i maj 2012 selv til EU's statistiske kontor, Eurostat, med oplysningen om, at landets budgetunderskud retteligt skulle være 0,2 procentpoint højere end det tal, de spanske myndigheder få uger tidligere havde indberettet.

Det er første gang, at der er givet en bøde for datamanipulation under nye regler, EU indførte i 2011 for at sikre, at der indberettes forkerte oplysninger om underskud og gæld - hvad enten det er forsætligt eller skyldes alvorlige uregelmæssigheder, som det betegnes i en pressemeddelelse fra EU's Ministerråd.

EU-kommissær Marianne Thyssen, som blandt andet har ansvar for Eurostat, har tidligere sagt, at den hårde straf til Spanien er en konsekvens af, at Grækenland i sin tid løj om sin økonomi, inden landet kom med i euroen.

/ritzau/