Spanien kan vente millionbøde for talfusk

Skrevet af admin

07/05/2015

Dagens topnyheder

Spanien risikerer en bøde på over 140 millioner kroner for at have fiflet med nogle af de tal, der i 2012 blev brugt til at udregne landets budgetunderskud året forinden.

Det er ifølge EU-Kommissionen den selvstyrende region Valencia, der skal have indsendt forkerte tal til Spaniens nationale statistik, der dermed kortvarigt fik indberettet et nationalt budgetunderskud til EU, som viste sig at være 0,2 procentpoint for lavt.

EU-kommissær Marianne Thyssen, der blandt andet har ansvar for EU's statistiske kontor, Eurostat, lægger på et pressemøde i Bruxelles ikke skjul på, at den hårde straf er en konsekvens af, at Grækenland løj om sin økonomi, inden landet kom med i euroen.

- En fornuftig finanspolitik er en helt afgørende forudsætning for økonomisk vækst og stabilitet. Det har vi de seneste år lært på den hårde måde.

- Dagens beslutning sender et klart signal: Kommissionen er klar til at bruge sine nye værktøjer til at sikre, at vi kan stole på det statistiske talgrundlag for vores økonomiske beslutninger - uanset om det er på lokalt, regionalt eller nationalt plan, siger Thyssen.

Den spanske regering henvendte sig i maj 2012 selv til Eurostat med oplysningen om, at landets budgetunderskud retteligt skulle være 0,2 procentpoint højere end det tal, man få uger forinden havde indberettet.

Efter at Eurostat selv havde undersøgt, hvor de fejlagtige tal kom fra, har EU-Kommissionen nu afsluttet sin egen undersøgelse.

Konklusionen er, at der var "alvorlige uregelmæssigheder" i indberetningerne fra Valencia, som over en længere periode blandt andet havde angivet for lave sundhedsudgifter og ikke havde fulgt de rigtige regnskabsprincipper.

Det er nu op til EU's medlemslande i rådet at afgøre, om de vil følge kommissionens anbefaling om en bødestraf til Spanien.

/ritzau/