Spanien og Portugal risikerer EU-bøde for underskud

Skrevet af admin

07/07/2016

Mest læste i dag

Spanien og Portugal kan blive de første lande i eurozonen, som får bøder for at bryde EU-reglerne for statsunderskud.

De to lande har ikke gjort tilstrækkeligt for at nedbringe de statslige underskud, skriver kommissionen torsdag i en meddelelse.

Begge lande har tidligere fået rykket fristen for, hvornår de skulle bringe underskuddet inden for de rammer, der gælder for eurozonen.

- Spanien og Portugal er kommet langt siden krisens begyndelse, siger EU-Kommissionens næstformand med ansvar for euroen, Valdis Dombrovskis.

- Men på det seneste er de to lande kommet ud af kurs i forhold til at rette op på deres underskud, og de har ikke nået deres budgetmål.

I Portugal lyder underskuddet på 4,4 procent af bruttonationalproduktet (bnp), mens Spanien ventes at have et underskud på 3,9 procent af bnp ved årets udgang.

Medlemmerne af eurosamarbejdet skal ifølge reglerne holde deres underskud på højst tre procent af bnp og gælden på højst 60 procent af bnp.

Ifølge EU's regler kan eurolande, der overskrider grænsen på tre procent, idømmes en bøde på mindst 0,2 procent af bnp. Hidtil har kommissionen dog aldrig sanktioneret nogen af eurolandene.

I næste uge skal eurozonens finansministre drøfte en mulig bøde til de to lande, når ministrene mødes tirsdag.

Avisen Financial Times skriver, at timingen er akavet for kommissionen på grund af politisk ustabilitet i Spanien og chokket efter Storbritanniens folkeafstemning om EU-exit.

Nu sendes den politiske varme kartoffel videre til finansministrene, som skal forsøge at besvare spørgsmålet om, hvor meget fleksibilitet der skal tillades med offentlige finanser.

Hvis finansministrene understøtter kommissionen, indleder det en 20-dages proces, hvor Bruxelles kan forberede eventuelle straffe, mens Lissabon og Madrid kan forsøge at appellere for en mere lempelig behandling, skriver Financial Times.

/ritzau/