Spanien vil vriste klippehalvø fra briterne efter brexit

Spanien vil søge at få delt suverænitet over den britiske klippeø Gibraltar ud for den sydspanske kyst oven på den britiske afstemning om EU-medlemskabet.

Det siger den fungerende udenrigsminister i Spanien, Jose Manuel Garvia-Margallo, fredag.

Vælgerne på Gibraltar, der har været britisk territorium siden 1713, stemte med et overvældende flertal på 96 procent for at blive i EU ved torsdagens afstemning og endte dermed i mindretal, da det samlede Storbritannien stemte sig ud af EU.

- Resultatet af afstemningen åbner for nye muligheder på Gibraltar, der ikke er set meget længe. Jeg håber, at en løsning med delt suverænitet - med det spanske flag på klippen - er tættere end nogensinde før, siger Garcia-Margallo.

Spanien har i mange år krævet suverænitet over enklaven.

Idéen om delt suverænitet bliver dog skudt ned af Gibraltars førsteminister, Fabian Picardo. Ifølge ham er der ingen planer om at ændre på suverænitetsforholdene.

Netop et forslag om delt suverænitet blev afvist af et 99 procent stort flertal af befolkningen på Gibraltar ved en afstemning i 2002.

- Lad andre lave støj om flag, der flyver over vores klippe, hvis de har lyst til at bruge luft på dét. De idéer vil aldrig føre til noget, siger Fabian Picardo.

Flertallet af indbyggerne i Gibraltar er britiske statsborgere med britisk pas. Storbritannien har tidligere afvist ethvert spansk krav på halvøen, der er et af Europas bedst stillede områder økonomisk.

Med en økonomi baseret på finansiel handel, turisme og internetgambling lider det store flertal af Gibraltars befolkning på 30.000 ingen nød.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip