Spaniens gyldne årgange

Ved U20-VM er Spanien i gang med at spille sig videre efter sejre over USA og de regerende mestre fra Ghana, og i sidste uge forsvarede U21-holdet sin EM-titel fra slutrunden i Danmark, da de slog Italien i finalen med 4-2 i Israel. Dermed kunne Spanien tage sin 14. internationale titel siden 2000. Heriblandt hele seks europamesterskaber til de spanske U19-hold.

- Siden 2002 har de vundet ti internationale titler med deres ungdomshold, Tyskland har vundet tre. Det siger det hele. Tyskland har smidt meget ind i deres ungdomsarbejde siden 2002, og alligevel er de ikke i nærheden af Spanien, siger Niels Christian Frederiksen, der kommenterer spansk fodbold på Canal 9 og er forfatter til flere bøger om EM og Champions League.

Men vejen har ikke altid været så guldbelagt for Spanien. Selvom de altid er blevet regnet som en af verdens største fodboldnationer, var det småt med mesterskaberne i forrige århundrede, og det besluttede man at gøre op med for 17 år siden.

I 1996 besluttede det spanske fodboldforbund, at det skulle være slut med de manglende titler. Ud over olympisk guld på hjemmebane i Barcelona, var det ikke blevet til en stor international titel, siden de blev europamestre i 1964 ved det daværende European Nations Cup. Med præsidenten for fodboldforbundet Ángel Villar i spidsen, samlede man sportsdirektørerne i alle de spanske klubber for at lægge en samlet strategi for den spanske spillestil, og for talentarbejdet i klubbernes ungdomsafdelinger - de såkaldte Canteras.

Netop det store arbejde i klubbernes ungdomsafdelinger har skabt den succesbølge, man ser for landsholdene i disse år, hvor de høster masser af titler, og det er et arbejde, man er meget stolt af i Spanien, fortæller Niels Christian Frederiksen.

- De har svært ved at få armene ned. Ungdomsarbejdet i Spanien er sindssygt vigtigt, og hvis du tager Marcas (spansk sportsavis, red.) store sæsonbibel, der bliver udgivet hvert år, med portrætter af samtlige spillere, så står der, hvilket cantera spillerne kommer fra. Det er virkelig noget man konkurrer om, og der er mange historier i Marca, AS og alle de andre aviser omkring ungdomsarbejdet, siger han.

Stoltheden fører også et voldsomt pres på de unge stjerne med sig. I aviserne fylder u-landsholdenes kampe lige så meget som A-landsholdets, og alt andet end en sejr er nytteløst.

- Der er rigtig meget fokus på dem. Når de har spillet kampene, er der op til ti sider i de store daglige sportsaviser om kampen, og der er kæmpe forventninger. De tager af sted hver eneste gang for at vinde, det så man også til OL i London, hvor de kom med det hold, der havde vunde U21-EM i Danmark. Det blev en skandale, at de røg tidligt ud, og det kostede også Luis Milla, der ellers havde vundet EM med dem, jobbet som træner. Der er konsekvenser, og hvis ikke man leverer, så ryger man ud. Så de forventer, at de vinder siger han.

Udstyr:

Spanske titler siden 2000

A-landsholdet:

Verdensmestre: 2010

Europamestre: 2008, 2012

U21:

Europamestre: 2011, 2013

U19:

Europamester: 2002, 2004, 2006, 2007, 2011, 2012.

U17:

Europamester: 2001, 2007, 2008.

U21 - Dem kender vi:

David de Gea, Man. Utd.

Thiago Alcantara, Barcelona

Isco, Malaga

Marc Bartra, Barcelona

Rodrigo Moreno, Benfica

Iker Muniain, Athletic Bilbao

U20 - Dem kender vi:

Jese Rodriguez, Real Madrid

Gerard Deulofeu, Barcelona

Suso , Liverpool

Oliver Torres, Atletico Madrid

Denis Suarez, Man City

Ruben Garcia, Levante

 

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip