Spaniens regering går til domstol i kamp mod oprørsprovins

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, siger, at hans regering har appelleret til landets forfatningsdomstol i et opgør med Catalonien, der har taget skridt frem mod en løsrivelse, skriver Reuters.

- Det er ikke blot en reaktion på en resolution. Dette gælder indsats for at redde et halvt land, siger Rajoy, som understreger, at den nordøstlige region ikke vil få lov til at løsrive sig fra Spanien.

Regeringen kæmper for at få ugyldiggjort en resolution, som Cataloniens parlament i Barcelona har vedtaget under et nyligt højdramatisk møde i en direkte konfrontation med den spanske regering i Madrid.

Alle 72 parlamentarikere, der støtter løsrivelse i Catalonien - et flertal - stemte på mødet for en resolution om løsrivelse. Dermed har de igangsat en proces, der skal føre til uafhængighed.

Det skete under tordnende bifald, som overdøvede oppositionens medlemmer, der havde spanske flag i hånden.

I resolutionsteksten, der blev vedtaget i Cataloniens hovedstad, Barcelona, hedder det, at parlamentet inden for kort tid skal skabe et selvstændigt, socialt bistandssystem og et finansministerium, og at uafhængigheden skal blive en realitet inden for halvandet år.

Catalonien er den rigeste provins i Spanien og står for en femtedel af landets samlede økonomi.

Provinsen med 7,5 millioner indbyggere har sit eget sprog.

Den forsøgte sidste år at holde en folkeafstemning om uafhængighed, men den blev erklæret ugyldig af domstolene. Der var lav valgdeltagelse, men et stort flertal af dem, der stemte, ønskede uafhængighed.

Men det er tvivlsomt, om Cataloniens separatister vil kunne samle flertal for løsrivelse ved en gyldig folkeafstemning.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip