Spaniere demonstrerer for abort

Skrevet af admin

01/02/2014

Dagens topnyheder

I tusindvis af spaniere var lørdag eftermiddag på gaderne i hovedstaden Madrid for at vise deres utilfredshed med regeringens planlagte stramninger af abortlovgivningen.

Det er en sag, der har åbenbaret en splittelse i det regerende konservative parti PP.

Ved lørdagens demonstration var modstandere af stramningen kommet til Madrid fra hele landet for at vise deres utilfredshed med det lovudkast, som regeringen har lavet, og som vil begrænse abort til kun at være tilladt, hvis morens helbred er i fare eller ved graviditet efter voldtægt.

For fire år siden indførte Spanien ellers en lov, der bragte landet på linje med de fleste andre lande i Europa i sagen. Da blev abort tilladt op til 14 uger henne i graviditeten.

- Dette er et skridt baglæns. Vi bevæger os 30 år tilbage, siger den 58-årige Pilar Abad, der var blandt demonstranterne.

- Vi håber virkelig, at de ændrer dette lovforslag under parlamentsdebatten. Det er derfor, at vi er her, siger hun.

Premierminister Mariano Rajoys regering godkendte lovudkastet i december, og iagttagere mener, at det er sket i et forsøg fra Rajoys side på at tilfredsstille partiets højrefløj.

Men forslaget er endnu ikke sendt til debat og senere afstemning i parlamentet.

For nylig signalerede premierministeren, at han er åben for at modificere forslaget efter kritik fra dele af sit parti.

Men han har stadig ikke fået de konservative til at finde fælles forslag i abortsagen, hvor ændringen af den nuværende lovgivning ikke har støtte.

80 procent af spanierne siger ifølge meningsmålinger, at de støtter den nuværende abortlov.

/ritzau/Reuters