Spansk regeringschef ser snarlig løsning på politisk kaos

Sejren i søndagens spanske parlamentsvalg giver landets fungerende premierminister tro på, at en regeringsaftale kan være på plads i løbet af en måned.

- Jeg mener, at vi kan lande en aftale om det basale inden for en måned. Det vil være tåbeligt at lade tiden løbe i flere måneder, siger Mariano Rajoy til radiokanalen Cope ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Trods sit partis sejr kan Mariano Rajoy få svært ved at finde de nødvendige mandater til at danne en regering. Det vurderer Morten Heiberg, professor i spansk kultur og historie ved Københavns Universitet.

Spanien har været politisk lammet siden et parlamentsvalg i slutningen af 2015. Efter adskillige forsøg har ingen endnu haft held til at samle en regering.

Partido Popular (PP), det konservative parti med Rajoy i spidsen, blev med 137 mandater parlamentets største - dog uden at opnå absolut flertal.

Alligevel ser Rajoy valget som en klar sejr.

- Vi har vundet valget og kræver retten til at regere, sagde han i en sejrstale ifølge nyhedsbureauet dpa.

Der er langt til de 176 pladser, som kræves for at sidde på flertallet i underhuset, hvor der er 350 sæder.

Rajoy betragter det som nødvendigt at vinde flertal i parlamentet.

- Uden flertal vil det blive meget svært, meget komplekst, siger Mariano Rajoy.

Socialdemokraterne i PSOE har fået 85 pladser i parlamentet, mens venstrefløjsalliancen Podemos fik 71 mandater, hvilket var færre end forventet.

/ritzau/

Dagens Gossip