Spansk valggyser kan ende med parlamentarisk mareridt

Søndagens parlamentsvalg i Spanien spås at blive det mest uforudsigelige siden landets overgang fra diktatur til demokrati i 1970'erne.

Det er første gang, at to nye partier, som er skabt på baggrund af de store folkelige protestbevægelser mod Spaniens hårde nedskæringspolitik, udfordrer de traditionelle sværvægtere - det konservative regeringsparti, Partido Popular (PP), og Socialisterne.

Recessionen, der blev udløst af den globale finanskrise, fik en ellers blomstrende spansk økonomi til at visne.

Nu er der igen økonomisk vækst - i år cirka tre procent - men sårene efter krisen er endnu dybe, og ledigheden er fortsat enorm i europæisk kontekst med omkring 22 procent.

Mange vælgere er ifølge nyhedsbureauet Reuters derfor indstillet på at stemme på et af de to nye partier - det venstreorienterede Podemos eller midterpartiet Ciudadanos.

Det sker i protest mod et politisk system, som mange anser for at være sovset ind i korruption og ude af stand til at løse de fortsatte økonomiske problemer, som gør livet svært for mange af landets 36,5 millioner vælgere.

Premierminister Mariano Rajoy satser på, at mange vælgere trods alt vil belønne hans konservative parti for det opsving, som er en realitet.

- Hvem taler i dag om, at Spanien har brug for økonomiske hjælpepakker? Ingen, sagde han på et afsluttende valgmøde ifølge BBC.

Alle meningsmålinger indikerer dog en voldsom tilbagegang for PP og dets partileder.

Meningsmålingsinstituttet Sigma Dos giver regeringspartiet 28 procent af stemmerne, hvilket er et godt stykke under den opbakning på 45 procent, partiet fik ved parlamentsvalget for fire år siden.

Derefter følger Socialisterne, mens Podemos og Ciudadanos stort set ligger side om side i kampen om at blive det tredjestørste parti. Dermed kan begge partier få en afgørende rolle i udpegningen af en ny regering.

Cirka en tredjedel af vælgerne har endnu ikke besluttet sig for, hvor de vil sætte deres kryds.

Både Socialisterne og Podemos har på forhånd udelukket en alliance med PP.

Det øger sandsynligheden for en ny æra med konsensuspolitik - eller en periode med ustabilitet, skriver Reuters.

Den spanske forfatning sætter ingen tidsfrist for dannelsen af en ny regering efter et valg.

Det kan derfor komme til at trække ud i flere uger, mener spanske kommentatorer ifølge Reuters, før der kan samles tilstrækkelig med støtte til en ny premierminister.

Og det kan ikke udelukkes, at det hele ender med udskrivelsen af endnu et parlamentsvalg.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip