Spanske psykologer slår alarm over bølge af selvmord

Siden finanskrisen slog pusten ud af den spanske økonomi, har en af de tragiske konsekvenser været en stor stigning i antallet af selvmord.

Og den triste tendens fortsætter. I de tre seneste år er der registreret en stigning på 30 procent. Det svarer til omkring ti selvmord om dagen, oplyser foreningen "Psykologer uden Grænser".

- Myndighederne må gøre mere for at forhindre selvmord, siger José Toribio, formand for den spanske del af psykologsammenslutningen, i et interview med det spanske nyhedsbureau EFE.

Et af de store problemer er, ifølge Toribio, at der i Spanien er alt for få psykologer ansat på de offentlige hospitaler.

Personer, der har behov for psykologhjælp, kan vente i flere måneder på at komme til en samtale. Det bør højst tage ti dage af få en aftale, mener José Toribio.

Finanskrisen rev tæppet væk under den økonomiske fremgang i Spanien, der var blandt de hårdest ramte lande i Europa. Statsbudgetterne blev flere år i træk sat på skrump, og arbejdsløsheden steg til rekordhøjder.

I 2015 er økonomien for alvor begyndt at rejse sig igen. Efter lang tid med recession og stagnation ventes økonomien i år at vokse med mellem 2,5 og 2,8 procent, lyder de seneste prognoser fra EU og Den Internationale Valutafond (IMF).

Det placerer Spanien blandt de lande i Europa, der har de bedste økonomiske udsigter ifølge magasinet Fortune.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip