Spanske socialister: En ny æra med dialog begynder nu

Skrevet af admin

21/12/2015

Dagens topnyheder

Parlamentsvalget i Spanien søndag har vendt landets politik på hovedet - tiden med et partis absolutte flertal er fortid, og det skyder en ny politisk periode i gang, lyder det fra det socialistiske partis leder, Pedro Sanchez.

- Det spanske folk har stemt for en venstredrejning og for forandring, siger Sanchez søndag aften ifølge Reuters.

- En ny æra med dialog og konsensus begynder nu i Spanien, lyder det videre.

Det konservative regeringsparti Partido Popular har vundet parlamentsvalget i Spanien, men partiet er gået kraftigt tilbage.

Med 99 procent af stemmerne talt op får Partido Popular 123 pladser i parlamentet. For at få et absolut flertal skal der dog 176 sæder til.

Dermed er partiet afhængig af en politisk alliance for at kunne regere, hvis ikke det skal være en mindretalsregering.

Oppositionspartiet Socialisterne bliver nummer to ved søndagens valg med 90 pladser, mens det stærkt venstreorienterede Podemos bliver nummer tre. Podemos' politikere kan sætte sig i 69 sæder.

Derefter følger midterpartiet Ciudadanos, der er et regionalt parti fra Catalonien, med 40 pladser.

Siden 1982 er landet blevet regeret på skift af de to store partier - Partido Popular og Socialisterne.

Socialisternes Pedro Sanchez anerkender de konservatives valgsejr og siger, at Partido Popular bør være det første parti, der i første omgang skal prøve at danne en ny regering.

- Partiet med størst opbakning bør forsøge at danne en regering. Spanien har stemt til venstre. Spanien ønsker forandring, men stemmerne viser, at Partido Popular er det ledende politiske parti, siger Pedro Sanchez.

Reuters skriver, at mange vælgere har stemt i protest mod et politisk system, som mange anser for at være sovset ind i korruption og ude af stand til at løse de fortsatte økonomiske problemer, der gør livet svært for mange af landets 36,5 millioner vælgere.

Den spanske forfatning sætter ingen tidsfrist for, hvornår der skal være dannet en ny regering efter et valg.

/ritzau/