Spar Nord advarer: Husk rede penge på ferien til Grækenland

Spar Nord advarer nu direkte mod at man stoler på betalingskortet i Grækenland denne sommer.

Istedet råder man feriegæsterne til at medbringe rigeligt med kontanter.

Årsagen er, at den græske økonomi er så ringe, at betalingskort lige pludselig måske ikke kan bruges.

Omkring 200.000 danskere ferierer hvert år i Grækenland, der aktuelt befinder sig på kanten af politisk og økonomisk kaos. Den store usikkerhed i Grækenland kan i værste fald føre til et såkaldt run på de græske banker, hvor befolkningen i stor stil trækker deres penge ud af bankerne af frygt for, at de vil kollapse.

Det kan føre til, at såvel grækere som udenlandske turister ikke længere kan bruge deres elektroniske betalingskort i hæveautomater eller til at betale for eksempelvis mad, transport og hotel.

- Når du som dansk turist betaler med kort i en græsk forretning, så skal forretningens pengeinstitut sørge for, at forretningen får pengene fra din bank i Danmark. Men hvis forretningens pengeinstitut - typisk en græsk bank - ikke kan betale pengene fra Danmark videre til den græske forretning, så lukker systemet ned, siger Spar Nords ansvarlige for betalingsformidling, Bent Holkenberg.

- Forretningerne vil jo kun tage imod betaling med kort, hvis de har udsigt til, at de rent faktisk får pengene fra din bank, fortsætter han. Han henviser videre til, at konsekvenserne af et eventuelt run på de græske banker vil udvikle sig gradvis. Dermed vil der forventeligt være en periode, hvor visse forretninger ikke modtager kortbetaling, mens andre gør.

- Men uanset er det en rigtig god idé at medbringe tilstrækkeligt med kontanter til, at du kan klare dig nogle dage uden kortbetaling, understreger Bent Holkenberg.

Hos rejseselskabet Spies holder man løbende øje med, at pengeautomaterne fungerer på de enkelte destinationer, som selskabet sender danskere til.

- Vi har netop spurgt alle vores lokale afdelinger i Grækenland, om de oplever problemer med at hæve penge i automaterne, men indtil videre er der igen problemer, siger pressechef hos Spies, Torben Andersen.

Han oplyser, at Grækenland i år fortsat er et af de mest populære ferielande blandt Spies' kunder kun overgået af Spanien.

Heller ikke Bent Holkenberg er endnu bekendt med tilfælde, hvor danske turister er blevet afskåret adgang til deres elektroniske penge.

- Risikoen for at stå med helt eller delvist ubrugelige betalingskort er bestemt til stede og formentlig større end nogensinde, og det skal man forberede sig på. Men det er fortsat ikke vores forventning, at det kommer så vidt, for man vil uden tvivl strække sig meget langt for at opretholde tilliden til infrastrukturen på det her område, lyder det afsluttende fra Bent Holkenberg.

Dagens Gossip