Spar penge på afgift: Hvert fjerde hus sælges til under vurderingen

Det er stadig trange tider på boligmarkedet, og nye tal viser, at hver fjerde hushandel faktisk sker til en pris under den offentlige vurdering.

Samtidig med at det er træls for sælgerne, så er det faktisk heller ikke lige meget for køberne.

Nyeste analyse fra Boligsiden.dk viser, at hvert fjerde hus bliver handlet til under 80 procent af den offentlige vurdering. Hører du til de 25 procent, der køber et hus til langt under vurderingen, så er der penge at spare ved at få ændret vurderingen, og vel at mærke før handlen tinglyses.

Tinglysningsafgiften består nemlig af et fast beløb på 1.400 kroner, samt et variabelt beløb, der er 0,6 procent af købesummen eller af ejendomsvurderingen, hvis denne er højere end købesummen. Så er afvigelsen stor, bør du få rettet værdien i en fart.

Men også nuværende husejere skal være opmærksom. For selvom du ikke lige står og skal købe hus, bør du alligevel tjekke, hvad dit hus er vurderet til. Er din ejendomsvurdering for høj, kan det også betyde, at du betaler for meget i ejendomsskat, da skatten følger vurderingen.

- Det kan betyde meget for skatten, hvis huset vurderes alt for højt i ejendomsvurderingen. Skat-teloftet betyder dog, at det ikke nødvendigvis er sådan, forstået på den måde at huset kan have en høj ejendomsvurdering, men at skatten ikke er fulgt med på grund af det fastlåste skatteloft. Men hvis man har på fornemmelsen, at man betaler for meget, bør man undersøge det, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Ser man på Danmarks-kortet, er der områder, der oftere sælger under vurderingen end andre. I Lolland kommune sælges 68 procent af husene til under 80 procent af den offentlige vurdering. Guldborgssund, Stevns og Vordingborg følger trop.

Her bliver mere end hvert andet hus solgt langt under vurderingen. Køber du hus i disse områder, skal du være ekstra opmærksom på, at der kan være penge at spare i forbindelse med tinglysningsafgiften.

I den anden ende af skalaen er Gladsaxe kommune, hvor kun 7 procent af husene sælges så langt under vurderingen. København, Fredericia og Esbjerg slår ud som de kommuner, der oftest sælger huse til 120 procent af vurderingen eller mere. Disse tre kommuner har alle over 40 procent hand-ler, der sælges langt over vurderingen.

Bag om tallene
Tallene dækker salgspris i 2013 i forhold til seneste ejendomsvurdering. Tallene bygger på tingly-ste handler pr. 9. august 2013 for enfamilieshuse i almindelig fri handel.

Der er kun medtaget handler med en positiv handelspris, hvor ejendomsvurderingen året før handlen er positiv og hvor ejendommen er vurderet som enfamilieshus.

Dagens Gossip