Sparekurs holdes trods stigende pres

Det er meldingen fra flere markante socialdemokrater, der støtter de økonomiske vismænds opfordring til regeringen om at føre en mere lempelig finanspolitik.

Senest har tidligere finansminister Knud Heinesen (S) opfordret til at bruge flere penge på den kommende finanslov, og dermed er han på linje med Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S) og LO-formand Harald Børsting. Men trods det voksende pres vil regeringen holde den nuværende kurs, understreger Socialdemokraternes finansordfører, John Dyrby Paulsen (S).

»Vi har nogle henstillinger fra EU, som vi skal overholde, og dem overholder vi lige til nød og næppe, og det vil være at lege med ilden at gå ud over den grænse i forhold til henstillingerne,« siger han.

Ifølge John Dyrby Paulsen kan det få alvorlige konsekvenser, hvis regeringen pludselige fører en mere lempelig finanspolitik uden at skele til EU.

»Det vil betyde, at den stabilitet og den tiltro til dansk økonomi, der er i øjeblikket, den bliver sat over styr, og dermed risikerer vi også at sætte den meget lave danske rente over styr. Det ville være til stor ugunst for væksten og beskæftigelsen i Danmark. Det skal man passe meget på med. Man skal virkelig holde tungen lige i munden,« siger han.

Trods det klare løfte om en fast kurs kan debatten om finanspolitikken udvikle sig til at blive en »langvarig, giftig sag for regeringen«, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Han ser udmeldingerne fra Heinesen og Lykketoft som et tegn på, at statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) autoritet er blevet stærkt svækket.

»Der er ingen tvivl om, at det her kan blive den nye dagpengesag for statsministeren. Det helt afgørende er, at hendes egne folk og hendes egne partimedlemmer ikke forstår regeringens linje. Det er problematisk i lyset af, at Socialdemokratiet befinder sig på et historisk lavt niveau,« siger Thomas Larsen.

»Det faretruende er, at den her strid om en mere lempelig finanspolitik risikerer at blive et hovedtema under hele den lange sommer. Det vil slide meget på Socialdemokratiet,« siger han.

Det er kun få uger siden, at regeringen efter lang tids pres præsenterede en ny løsning for de personer, der var ved at ryge ud af dagpengesystemet. Ifølge Thomas Larsen kan regeringen ikke undgå, at der også kommer indrømmelser i spørgsmålet om en mere lempelig finanspolitik.

»Jeg er ret overbevist om, at regeringen bliver nødt til at komme med indrømmelser på det her område. Til efteråret skal der forhandles finanslov, og vi ved, at Enhedslisten vil presse regeringen hårdt her. Det vil nok ende ligesom med dagpengesagen, hvor regeringen i månedsvis afviste at gøre noget og alligevel blev man så tvunget til at gøre noget til sidst,« siger Thomas Larsen.

Enhedslisten har allerede meldt ud, at det bliver et tema i finanslovsforhandlingerne i efteråret, at regeringen går væk fra en sparepolitik og forsøger sig med flere investeringer.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip