Sparer fem milliarder: Novo Nordisk anklages for aggressiv skatteundgåelse

Aggressiv skatteplanlægning og brug af lavskattelandet Schweiz ligger bag Novo Nordisks succes de seneste år.

Sådan lyder anklagen rettet mod Novo i DR 21Søndag.

Den danske medicinalgigant tjener i disse år godt på salget af blødermedicinen NovoSeven og væksthormonet Norditropin. Men selv om produkterne udvikles og produceres i Danmark, havner milliardindtægterne i datterselskaber i Schweiz.

»Der er tale om et klassisk eksempel på aggressiv skatteundgåelse,« siger den schweiziske skatteekspert Andreas Missbach fra tænketanken The Berne Declaration, som 21Søndag har forelagt sagen.

21Søndag er i besiddelse af fortrolige skattedokumenter, der viser, at Skat er i færd med at slå hårdt ned på Novo Nordisks transaktioner med de schweiziske datterselskaber.

Medicinalgigantens danske indkomst bør samlet ligger hele 22 milliarder kroner højere, end Novo Nordisk selv har opgivet, mener Skat.

Dermed er den danske statskasse ifølge Skat gået glip af intet mindre end 5,5 milliarder kroner på grund af Novo Nordisks schweiziske skattemanøvre. De penge kræver Skat nu af Novo Nordisk, oplyser 21Søndag.

Novo Nordisk erkender, at man har flere sager kørende med Skat, men afviser, at tingene ikke er gået ordentligt til.

»Det er rigtigt, vi har sager kørende med skattemyndighederne, det har vi altid. Når du er en globalt opererende virksomhed med salg i mere end 100 lande, så vil du altid have sager kørende med skat. Vi har skattesager i Danmark, og vi har flere kørende end dem, du refererer til. Og vi har sager i resten af verden. Men det er ikke et udtryk for, at vi på nogen måde snyder i Skat,« siger finansdirektør Jesper Brandgaard til 21Søndag.

Det er ikke ulovligt at flytte patenter og produktrettigheder til Schweiz. Men selskabet har pligt til at sikre, at der sættes en passende markedsværdi på værdierne, så de kan blive beskattet korrekt, når de forlader Danmark.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip