»Spasmageren« der halshuggede en soldat

Sjældent har man hørt en terrorist omtalt som en spasmager, og da slet ikke en, der netop har begået en af de frygteligste forbrydelser: Halshugget en tilfældig soldat med en kødøkse og en slagterkniv på åben gade i London, skriver Berlingske.

Men man skal ofte høre en del i kølvandet på terror, og da det i løbet af torsdagen stod klart, at filmoptagelser af gerningsmanden med hænderne smurt ind i blod hedder Michael Olumide Adebolajo, var hans gamle skolekammerater måske dem, der var mest målløse. For i skolen var den i dag 28-årige Adebolajo – som en af dem formulerede det – »altid smilende, altid glad og lidt af en spasmager«.

Spas var der ikke noget af, da han sammen med en medsammensvoren i Allahs navn onsdag eftermiddag udførte islamistisk terror i selvsamme kvarter, Woolwich, som han selv er født og vokset op.

Det hele begyndte kl. 14.20, da de to mænd i en blå Vauxhall fræsede op på fortovet på en hovedgade i kvarteret, 50 meter fra en skole og 200 meter fra Woolwich Kaserne, og pløjede en 25-årig soldat ned. De sprang derefter ud af bilen med knive, en machete og en kødøkse og hakkede bare løs i ham som om, de ville »flå hans organer ud«, som et vidne sagde.

Chokerede råbte vidner: »Stop, stop«, men blot med det resultat, at den ene gik tilbage til bilen og tog en pistol, som han viftede truende med.

Efter at have hakket soldatens hoved halvt af, slæbte de ham ud på kørebanen og efterlod et bredt blodspor. Men den chokerende scene udviklede sig ifølge vidner også bizart, da de to mænd løb op og ned ad gaden for at få folk til at tage billeder af dem og filme dem. Senere stod det klart, at det ikke var tilfældigt, for de ønskede at aflevere et politisk budskab.

På en filmoptagelse fortalte Michael Olumide Adebolajo nøgternt – med kødøksen og en slagterkniv i den ene af sine blodindsmurte hænder – at det britiske folk først kan »leve i fred«, når Storbritannien har trukket alle sine tropper hjem.

»Vi sværger ved vores almægtige Allah, at vi aldrig stopper med at bekrige jer. Den eneste grund til, at vi har gjort det her, er, at muslimer dør hver dag. Denne britiske soldat er et øje for et øje, en tand for en tand.«

Vidner fortæller, at det stod klart, at de ikke ønskede at stikke af, men blot ventede på, at politiet skulle komme.

Men hvor hoppede kæden af for Michael Olumide Adebolajo og hans makker, spørger folk i dag.

Anjem Choudary, tidligere leder af den i dag forbudte radikale islamistiske gruppe al-Muhajiroun, sagde torsdag, at Adebolajo var konverteret til islam omkring 2003, og at han for en tid regelmæssigt havde deltaget i den islamistiske bevægelses møder.

»Han var ligesom mange af de unge mænd, som kommer til os meget stille, venlig, en behagelig type. Hvad, der skete, kom som et chok for os alle,« hævdede han. »Men som han selv sagde til kameraet, så er alt det her et resultat af den britiske udenrigspolitik. Han gjorde det meget klart.«

»Jeg vil ikke sige, at han var medlem af vores gruppe, men han var omkring os indtil for to år siden, hvor han forsvandt, og jeg ved ikke, hvem han har været knyttet til siden da.«

Politiet og efterretningstjenesten efterforsker netop nu, om de to anholdte, der begge er af nigeriansk afstamning, er en del af et internationalt netværk eller blot er inspireret af militante ideologier og netværk som al-Qaeda. Ingen af de to, som begge blev skudt af politiet og er under væbnet bevogtning på separate hospitaler under deres anholdelse, menes dog at have forbindelse til terrorgrupper i Nigeria såsom den militante jihad-gruppe Boko Haram. Det er blevet hævdet – men ikke bekræftet at den ene af dem sidste år blev forhindret i at rejse eller blev arresteret på vej til Somalia for at melde sig under fanerne hos terrorgruppen al-Shabaab.

Politiet anholdt i går yderligere en mand og en kvinde på 29 år mistænkt for at have været med til at planlægge drabet.

For de britiske myndigheder er det nye terrorangreb under alle omstændigheder endnu en advarsel om, at ekstremismen fortsat trives i miljøer inden for Storbritanniens grænser og også blandt folk, der er født og opvokset i landet. Under terrorangrebet 7. juli 2005 mod busser og undergrundstog i London, der kostede 52 mennesker livet, var der også tale om hjemlige terrorister.

Men premierminister David Cameron, der har kaldt det nye angreb for »sygeligt« og har indkaldt regeringens sikkerhedsråd COBRA for at sætte alt ind for at forhindre opfølgende angreb, fastholder, at terrorister intet vil opnå med »deres forsøg på at splitte os«. »De burde vide, at sådan noget som det her, kun bringer os tættere sammen og gør os stærkere«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip